Het balhoofdplaatje van Otto …

“Bijna zou ik in mijn mini-serie Royalty nog een hofleverancier vergeten en nog wel een heel interessante. Het gaat ditmaal zelfs om niet één, maar drie balhoofdplaatjes, omdat dit oude merk ooit officieel hofleverancier was van drie vorsten, waarvan twee regerend! Het gaat hier om het aloude Nederlandse merk Burgers ENR (= Eerste Nederlandse Rijwielfabriek), opgericht in 1869 en vaak beschouwd als de eerste fietsenfabriek in Nederland. Die eer komt echter feitelijk toe aan de firma Samuelsen, die een jaar eerder al fietsen op bestelling bouwde in een pand aan de Plantage in Amsterdam dat tegenwoordig één van de dienstgebouwen van Artis is.
Maar die Eerste Nederlandse Rijwielfabriek Burgers was wel van een heel ander kaliber. De zaken werden van meet af aan groots aangepakt. Ze hadden direct begrepen dat bekende Nederlanders als klant een goede reclame voor hun merk zouden betekenen en Burgers was dan ook de eerste sponsor in Nederland die een renner onder contract had. Dat was Marten Kingma, beroepswielrenner in het jaar 1894, toen overal in Europa het beroepswielrennen begon door te breken. Kingma’s carrière duurde tot 1898, en daarna werd hij dealer van Burgers in Amsterdam. Zijn beeltenis was ook een tijd lang ...

... het logo van Burgers.
Wat voor net bedrijf nog veel interessanter was, is dat de keus van de ritmeester der Koninklijke stallen op het merk viel en dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat Burgers zo’n tien jaar voorsprong had op het latere Nederlandse topmerk Fongers. Zodoende werd Burgers hofleverancier van Koningin-regentes Emma. Later werd Burgers ook hofleverancier van haar schoonzoon Prins Hendrik, de prinsgemaal van koningin Wilhelmina. Heel bijzonder is dat ook de opa van de huidige Belgische koning Albert op een Burgers reed. Dat was koning Leopold II, die in 1909 overleed. Waarom deze vorst voor een rijwiel van Hollandse makelij koos, terwijl er in zijn regeerperiode ook al deugdelijke fietsen in België werden gemaakt, is niet precies bekend. Mogelijk speelt de Vlaams-Waalse controverse daarin een rol. Om alle discussie te omzeilen koos de koning waarschijnlijk voor een fiets van het Nederlandse koningshuis.
Overigens zijn deze drie plaatjes, met nog een vierde er boven, het wapen van Burgers zelf, toegepast vanaf halverwege de jaren dertig. Op sommige modellen van de fabriek stond dit plaatje dan ook tot het einde van de het bedrijf in 1961.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

 

Door Fred van Slogteren, 25 mei 2007 8:00

koning Albert

Hallo Fred,

Je kleine aanvulling die je ter verduidelijking in mijn tekst hebt opgenomen over de opa van de Belgische koning Albert is niet correct. Leopold II, de beul van de Congo, was niet de grootvader van de huidige koning Albert. Leopold II werd zonder koninklijke kinderen na zijn dood in 1909 opgevolgd door een neef, die als koning Albert I de Belgische troon besteeg. Albert I viel in 1934 tijdens het klimmen van de Maasrotsen, en werd opgevolgd door zijn eigen zoon, die hij de naam Leopold gegeven had. Dat werd dus Leopold III, getrouwd met Astrid en vader van Boudewijn en Albert II.
groeten,

Otto

Geplaatst door Otto Beaujon, 27 mei 2007 09:53:44

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web