Het balhoofdplaatje van Otto …

Bristol was de naam van een familiebedrijf in Mol (België) van de familie Huysmans. Het bedrijf was gevestigd in een deftig pand aan het Stationsplein dat voorheen hotel 'Duc de Brabant' heette.

Bristol is opgericht ergens in de laatste jaren van de negentiende eeuw als een winkelbedrijf waar fietsen en sigaren werden verkocht. Een op het oog merkwaardige combinatie, maar jaren later was er in Zwitserland net zo’n bedrijf.

Dat was de onderneming van de gepassioneerde zakenman Heinz Villiger die zowel in luxe fietsen als in lekkere sigaren handelde. De fietsentak werd tien jaar geleden overgenomen door Trek. Maar terug naar Mol.

De broers Gustaaf en François Huysmans hielden zich met de fietsen bezig. Dat waren niet zo maar standaard fabrieksfietsen, maar exemplaren die door de broers op bestelling werden geassembleerd. Opgebouwd met de duurste Engelse onderdelen.

Jean en Jozef, de twee andere broers, deden net zoiets, maar dan met sigaren. De klanten bestelden de rokertjes op specificatie en die werden dan gerold met de tabaksoorten van hun voorkeur.

De zoons van Gustaaf bouwden Bristol uit tot een gerenommeerd fietsenmerk, met wederverkopers in de provincies Antwerpen (Kempen) en in Belgisch Limburg.

Er werden bij Bristol ook racefietsen gebouwd en het bedrijf heeft plaatselijke renners gesponsord en was eigenaar van een betonnen wielerbaantje, waar de renners konden trainen en waar wedstrijden werden gehouden.

In Mol heeft ook jaren de Grote Prijs Bristol bestaan. Ene Rik Van Steenbergen (foto 2) uit het nabij gelegen Arendonk kreeg met zijn plechtige communie een Bristol koersfiets cadeau. Als nieuweling en amateur bleef hij het merk trouw, en hij won zijn eerste kampioenschap van België op een Bristol fiets.

Bristol ging met zijn tijd mee, en maakte behalve fietsen ook bromfietsen onder de naam Bristolet. Om de degelijkheid ervan te bewijzen, werden twee werknemers op pad gestuurd voor een retourtje Lourdes. Het mocht niet baten, in 1960 werd de zaak opgeheven.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Otto Beaujon, 22 december 2017 12:00

Bristol

Beste

Jammer genoeg staan in deze tekst over de 'geschiedenis' van het Molse merk Bristol veel fouten en onnauwkeurigheden. Jammer dat er zoiets wordt gepubliceerd. Volgende maand verschijnt er een boek 'Op velo Bristol', 304 pagina's over het Molse merk.
Geplaatst door Jan, 14 februari 2018 23:11:29

Bristol

Ik mag toch aannemen dat Otto goed zijn huiswerk heeft gedaan, althans zo veel mogelijk.
Dan klinkt het wat negatief om te schrijven over veel fouten en onnauwkeurigheden. Het wordt met de beste bedoelingen gepubliceerd en als jij Jan, wilt corrigeren, doe dat dan direct op dit blog en wacht niet met het boek. Niet iedereen zal dit boek trouwens lezen.
Geplaatst door Jan Quax, 15 februari 2018 18:54:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web