Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 15 december …

Van de week zag ik deze foto op facebook, een recente foto van mijn wielervriend Jan van der Horst. Ik zie wel vaker een foto van Jan op FB, bezig met de een of andere sportieve actie. Altijd in beweging, want hij heeft een druk leven.

Zomers wil hij er met zijn vriend, de beeldende kunstenaar, wel eens weken op uitgaan. Op een volgepakte fiets gaan de heren dan een trektocht maken, slapen op de harde grond in tentjes in een slaapzak, wassen zich met koud water en staan er op elke foto vrolijk bij.

En als hij thuis is dan gunt hij zich nog geen rust, want dan gaat hij opschrijven wat hij allemaal heeft beleefd. Kort, langer en soms heel lang geleden. En ook dat wil hij goed doen, want nadat ik enkele van zijn columns op het slogblog had geplaatst, werd hij een steeds betere schrijver.

Er is zelfs een bloemlezing in boekvorm van de mooiste verhalen gemaakt, dat meen ik is uitgegeven door Gerrie Hulsing ook al zo’n duizendpoot, die deze week weer een belangrijke overwinning heeft geboekt in zijn eindeloze gevecht met de kanker.

Jan was een goede wielrenner, was als amateur Nederlands kampioen, won amateurklassiekers en Olympia’s Tour, maar kreeg bij de beroepsrenners niet de kansen die hij verdiende. Dan kwam je in die tijd bij Caballero terecht, reuze gezellig, maar je schoot er in de jaren zestig weinig mee op.

Hij is al weer heel lang een pensionado, iemand die zich geen moment verveelt en iedere dag tijd tekort komt. Hij helpt met zijn lieve Ria in de zaak van zijn zoon, traint zich nog een ongeluk en heeft een jaloersmakend afgetraind lijf en een bereconditie.

En dan duikt Jan vandaag op in de Burgerlijke Stand van het slogblog en realiseer ik me dat hij vandaag 75 jaar wordt. Ik weet uit ervaring dat dat voor velen een leeftijd is dat je bezig bent uit elkaar te vallen, je vaker de dokter ziet dan je eigen kinderen en het fysiek allemaal minder en minder wordt.

Maar niet bij Jan. Zie hem staan op de langlaufskies. Met die lachende kop die laat zien hoezeer hij geniet van wat hij aan het doen is. Ik denk dat dat ook zijn geheim is: doorgaan met sporten en blijven lachen.

Jan van harte gefeliciteerd, een fijne dag gewenst met Ria en keep up the good works. Geluk is een besluit en leeftijd een getal. Zo lang je kan. Groeten uit Zeist!

Door Fred van Slogteren, 15 december 2017 9:00

Uittreksel uit de Burgerlijke Stand

Omdat gezond ouder worder niet iedereen is gegeven ( ook ik zit weleens een dipje} voeg ik in volle dankbaarheid de 75ste jaarring aan mijn levensboom toe!.
Met het oog gericht op weer een zonnig volgend jaar, dank ik iedereen en onze Fred Slogblog in het bijzonder voor zoveel gelukswensen.
Geplaatst door Jan. v.d. Horst, 15 december 2017 09:42:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web