Je komt een keer aan de beurt …

Ik kocht mijn eerste computer in 1982. Veel meer dan een tekstverwerker was het niet, maar het ding kostte met een elektronische schrijfmachine als printer en een interface ruim tienduizend gulden.

Zes jaar later had ik mijn eerste Apple met een grafisch systeem en sindsdien zijn de nieuwe computers gekomen en gegaan. Hoewel ik vaak van anderen hoorde dat bij hen de harde schijf was gecrasht, is mij dat in al die jaren bespaard gebleven.

‘Maar je komt een keer aan de beurt’, zei iemand tegen me toen ik het nog als een verdienste van mezelf beschouwde dat de mijne altijd was heel gebleven. Afgelopen vrijdag was het zover. Mijn apparaat weigerde elke dienst en dat vlak voor het weekend.

‘Het is je harde schijf’, diagnosticeerde mijn vaste leverancier maandagmorgen toen hij hem kwam ophalen. Ik bleef achter met een gapend gat op mijn bureau waar hij tussen de monitor, de printer en de scanner had gestaan.

In dat gat lagen de uit het apparaat getrokken kabels te luieren, als bewijs dat ik ooit met de hele wereld in contact had gestaan en nu niet meer. Met mijn oude laptop kon ik in ieder geval werken aan het manuscript van de biografie van Jan Raas dat in maart opnieuw verschijnt.

Maar voor de rest voelde het alsof ik een belangrijke lichamelijke functie miste. ‘Ernstig onthand’, heet dat. Ik sleepte me door de dagen tot hij er gisteravond weer was. Als een kind zo blij was ik, toen de kabels weer werden aangesloten en alles weer bleek te werken.

Wel honderd mailtjes scrollde ik over het scherm, die ik voor een deel vandaag moet beantwoorden. Het slogblog was vijf dagen niet bevoorraad geweest met nieuwe blogs en ik voelde me schuldig jegens al diegenen die er dagelijks op afstemmen.

Maar nu is hij er weer en kan ik verder waar ik gebleven ben. Ik vraag jullie vriendelijk om nog een dagje geduld, want ik moet het stremsel van de opgestroopte file opruimen, mailtjes beantwoorden en me op de komende dagen voorbereiden.

Morgen is er weer een uittreksel uit de Burgerlijke Stand en een verhaaltje in de boekenrubriek van Wim. En vrijdag zijn we het allemaal weer vergeten, want zo gaat het tegenwoordig. Even beheerst een hype je leven, maar het is net zo snel weer voorbij als het is gekomen.

In ieder geval staat de kerstboom weer in volle glorie in de kamer, dagen eerder dan in vorige jaren als het weer een last-minute-job was. En zo heeft Johan Cruyff weer eens gelijk: “Elk nadeel hep z’n voordeel!”

Door Fred van Slogteren, 13 december 2017 9:00

overleefd

Dat kan gebeuren Fred en we hebben het overleefd. Ik tenminste wel.
Geplaatst door Michel van Vuren, 14 december 2017 09:09:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web