Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 7 december …

Precies honderd dagen is de Oostenrijker Matthias Brändle houder van het werelduurrecord geweest. Zes weken nadat de Duitser Jens Voigt het record van de Tsjech Ondrej Sosenka had verbeterd, vertrok Brändle voor zijn poging.

Hij slaagde, om honderd dagen later zijn record kwijt te raken aan de Australiër Rohan Dennis. Die laatste deed het omdat hij als fenomenaal tijdrijder een kans dacht te hebben een tijd neer te zetten waar Sir Bradley Wiggins zich op zou stukbijten.

Vergeefse hoop die Brändle absoluut niet koesterde, want die wist ook van de plannen van Wiggins, maar had geen illusie de Britse Tourwinnaar van 2012 te kunnen verslaan. Matthias wist dat zijn sponsor IAM Cycling zou gaan stoppen en hoopte als (tijdelijk) werelduurrecordhouder op een lucratief contract bij een andere ploeg om daar zijn toekomst als wielrenner veilig te stellen.

Daarvoor was hij bereid om zich een uur lang helemaal uit elkaar te trekken. Hij legde in dat uur 737 meter meer af dan Voigt om zelf 639 meter te moeten toegeven op de tijd van Dennis.

Ook al was hij het maar honderd dagen, hij staat nu voor eeuwig op de lijst van recordhouders met de grootste namen, beginnend met die van Henri Desgranges en (voorlopig, want ook diens tijd zal een keer verbeterd worden) door Bradley Wiggins.

Het zou wel eens het grootste wapenfeit op zijn erelijst kunnen zijn, in zijn tot nu toe negenjarige profcarrière. Hij won een aantal etappes in kleinere rondritten, was drie keer Oostenrijks kampioen tijdrijden en één keer op de weg.

Verder won hij de Ronde van de Jura, werd hij twee keer winnaar van het sprintklassement in de Ronde van Romandië en hij staat verder op de erelijst van de Tour de l’Ain als winnaar van het bergklassement.

Dat betekent dat hij behoorlijk allround is en dus een typische ronderenner, al blinkt hij als zodanig nergens in uit. Hij reed drie keer de Giro en aan de start van de Tour en de Vuelta verscheen hij één keer. Op zijn derde start in de Giro na, reed hij ze allemaal uit, maar eindigde nimmer bij de eerste honderd.

De renner uit Hohenems in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg is gewoon een goede middenmotor die sinds dit jaar verbonden is aan de Trek-Segafredo ploeg, een heel internationaal gezelschap. Behalve zijn landgenoot Michael Gogl trof hij er ook Bauke Mollema, die na het vertrek van Alberto Contador wel weer kopman zal zijn.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 7 december 2017 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web