Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 5 december …

Gianni Meersman, de jarige van vandaag, komt uit een echt wielergeslacht. Zijn opa was Maurice Meersman in de jaren veertig een sterke profrenner, maar geen hoogvlieger. Wel stond hij één keer aan de start van de Tour de France en won hij een etappe in de Ronde van Nederland van 1949.

De vader van Gianni en zijn jongere broer Luigi was Luc Meersman een renner uit de jaren zeventig die vooral een kermiskoerser was, die zijn carrière om gezondheidsredenen voortijdig moest afbreken.

Luigi heeft zijn onmiskenbare talent niet waar kunnen maken en zijn carrière speelt (als hij nog fietst) op een veel lager niveau af dat dat van Gianni, die van alle Meersmannen toch wel het meest heeft bereikt.

Of het talent in zijn dna allemaal van opa en vader komt is de vraag, want zijn moeder draagt de familienaam Hoste en dan ben je met de (val)helm geboren, lijkt me. Zeker als je al als kleuter een racefietsje van je opa krijgt en de hele familie in je gelooft.

In de jeugdrangen was Gianni direct een opvallend coureurke, met een voorkeur voor het middengebergte. Bij de junioren was hij zowel op de weg als op de baan actief en in beide disciplines veelbelovend.

Naast de nodige overwinningen op de weg werd hij bij de junioren ook Belgisch kampioen ploegachtervolging op de baan. Als belofte won hij de zware koers Circuit de Wallonie en werd hij zevende in de wereldtitelstrijd van 2005 in Spanje.

Niemand stond er dan ook van te kijken dat zich in 2007 een grote ploeg aandiende om hem in te lijven. Discovery Channell was geïnteresseerd en onder de vleugels van Johan Bruyneel leek Gianni de ideale weg te zijn ingeslagen om een toppertje te worden.

Het liep anders, want al na een jaar moest hij op zoek naar een nieuwe werkgever omdat Discovery er mee ophield. Die nieuwe sponsor werd La Française des Jeux waar hij vier jaar onder contract stond om vervolgens in eigen land voor Lotto te tekenen.

Vanaf 2013 reed hij voor Quick-Step om in 2016 geconfronteerd te worden met hartritmestoornissen die een vervolg van zijn carrière onverstandig maakten.

Gianni Meersman had als coureur twee kwaliteiten, hij was rap en in de heuvels tot aan het middengebergte kon hij goed meekomen. Zijn palmares is misschien niet geworden wat hij had gehoopt, maar hij hoeft zich er zeker niet voor te schamen.

Hij won de eindklassementen in de Ronde van Namen, het Ciorcuit des Ardennes en de Ronde van de Ardennen. Hij won etappes in Parijs-Nice, de Ronde van Spanje en in diverse kleinere rondritten.

Hij won het puntenklassement in het Criterium du Dauphiné en in 2015 won hij in Australië de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Kortom Ginanni Meersman was geen koekenbakker.

Hij wordt vandaag 32 jaar en hij had op die leeftijd nog volop kunnen koersen. Zijn gezondheid heeft daar een stokje voor gestoken. Ik hoop dat hij een goed alternatief heeft gevonden om in zijn levensonderhoud te voorzien. Misschien wel als hulpsinterklaas.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 5 december 2017 9:00

jammer weer...

... dat niet wordt gerefereerd aan de laatste actuele ontwikkelingen. Waardoor Gianni niet als hulpsinterklaas aan de bak hoeft. Sedert 11 oktober jl. is hij namelijk officieel ploegleider bij Marlux-Napoleon Games. Van origine een crossersploeg. Maar waarbij de wegcampagne een steeds belangrijkere rol inneemt. Diverse sites en kranten maakten hiervan melding. Het kan ook Fred niet zijn ontgaan.
Geplaatst door marcoV, 05 december 2017 11:10:32

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web