Uit de ordners van Jan …

Via mijn jury collega en voormalig speaker Rini Hermse kwam ik in het bezit van een bijzonder clubblad. Het stamt uit december 1985 en is een uitgave van de op 4 juli 1970 in Schijndel opgerichte ‘Wielervriendenkring Henk Mutsaars’.

Een supportersclub om de op dat moment zestienjarige talentvolle Schijndelse amateur Henk Mutsaars te steunen. Mutsaars was in de jaren zeventig een heel goede amateurrenner, die onder meer twee maal de Ronde van Drenthe won en één maal de Ronde van Noord-Holland. Ook won hij enkele etappes in Olympia’s Tour en de Tour of Britain.

Nadat hij begin 1980 de overstap maakte naar de beroepsrenners ging zijn suppotersclub ook alle andere Schijndelse renners steunen en profileerde zich vanaf die tijd ook organisatorisch. Zo werd de Omloop van Schijndel-Bosweg opgezet.

Dat was een populair wielerevenement dat al snel uit zijn jasje groeide. In 1987 werd de Omloop uitgebreid tot een driedaagse etappewedstrijd met een criterium, een ploegentijdrit en twee ritten in lijn.

Na drie succesvolle edities werd het evenement in 1990 uitgebreid naar een vierdaagse. Dat was mogelijk omdat er vor het evenement een hoofdsponsor was gevonden. Als Teleflex Toer, heeft deze koers een mooie erelijst met winnaars als Servais Knaven en Tristan Hoffman.

In de vijfde editie sloeg de Schijndelse organisatie zijn vleugels nog verder uit. Door een samenwerking met de organisatoren van de Omloop van de Mijnstreek ontstond er een serieuze rittenkoers.

Dat werd vooral veroorzaakt door een etappe door het Duitse Eifelgebergte en een rit door de Limburgse heuvels. Het sportieve niveau van de vijfdaagse wedstrijd ging daarmee stukken omhoog.

Uiteindelijk zou de koers uitgroeien tot de Ster ZLM Toer, anno 2017 een koers die voor veel profs als voorbereiding geldt voor de nationale kampioenschappen en de Tour de France. Ik heb me nooit gerealiseerd dat de supportersclub van Henk Mutsaars aan de wieg van deze belangrijke wedstrijd heeft gestaan.

Mutsaars werd in 1980 beroepsrenner bij het team L. Manders garagebedrijf. Ondanks zijn onmiskenbaar talent slaagde hij er niet in bij een grote ploeg aan de slag te komen. Dat belemmerde zijn deelname aan grote wedstrijden en dus kon hij zijn kwaliteiten slechts tonen in de criteriums en kermiskoersen.

Op 15 augustus jongstleden vierde de Schijndelaar zijn 64st verjaardag en op die dag werd op het slogblog de vraag gesteld hoe het met Henk Mutsaars verder is gegaan. Het kan zijn dat hij in de wielerzaak van zoon Ronald werkt, maar dat weet ik niet zeker.

Wel weet ik dat Henk begin 2011 op de jaarlijkse contactavond van Wielervereniging Schijndel is uitgeroepen tot erelid. Mutsaars maakt nog steeds als penningmeester deel uit van het bestuur, een functie die hij al sinds 1996 vervult.

Foto: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 4 december 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web