Zo maar wat ontmoetingen …

In 2007 werd de eerste Ronde van het Groene Hart verreden en ik werd door koersdirecteur Herman Brinkhoff gevraagd de perscontacten te verzorgen als voorzitter van de Werkgroep PR en Pers.

Een leuk baantje en voor mij een mooie gelegenheid de binnenkant van een grote koers van dichtbij te beleven. De Ronde van het Groene Hart is volgens mij de enige wielerwedstrijd ter wereld geweest met als doel aandacht voor een gebied te vragen.

Om dat verder te ondersteunen stelde ik voor een boekje te maken met wielrenners, schaatsers en triatleten uit het hele gebied van Amstelveen tot Gorinchem, ofwel van Peter Post tot Pim Bosch.

In diezelfde tijd stelde Fleur Agema, kamerlid van de PVV, voor om van Rotterdam naar Amsterdam, dwars door het Groene Hart, een snelweg aan te leggen, omdat ze onzin vond dat ze in de huidige situatie via Den Haag moest rijden.

Een stukje barbarisme waar in de Tweede Kamer gelukkig geen meerderheid voor was te vinden, zoals zoveel voorstellen van de club van Wilders buiten de eigen fractie niet worden ondersteund.

Het boekje kreeg de titel 26 rondjes in het Groene Hart en als ik me goed herinner is die naam gekozen omdat er destijds 26 gemeenten waren in het gebied gelegen waren. Dat ‘rondjes’ sloeg op de trainingsrondjes die de 26 uitgekozen sporters gewend waren te rijden.

Zo zat ik op uiteenlopende tijdstippen op de trap in het hoofdkantoor van Rabobank met Bram de Groot; op kerstochtend in een ijskoude loods vol antiek met Tom Cordes, in de huiskamer bij Marjan Bik en in een hotellounge met Theo de Rooij.

Het moeilijkst was het om een afspraak te maken met Elfstedenwinnaar Henk Angenent, die als nog actief marathonschaatser de hele wereld afreisde en ons gesprek pas vlak voor de deadline telefonisch plaatsvond. Ik thuis en hij op Schiphol op weg naar de slurf van zijn vlucht.

Het interview met Joop Zoetemelk was bij hem thuis in Frankrijk. Mijn vrouw en ik konden het combineren met een bezoek aan onze Franse vrienden die net als Joop in de buurt van Parijs wonen.

De Tourwinnaar van 1980 had voor ons een uitstekende maaltijd bereid en toen we waren uitgegeten, vertelde hij over zijn rondje in het Groene Hart, een rondje dat ik een jaar of wat later nog eens heb nagereden om t ontdekken dat het tot in detail klopte als een bus.

Voor de foto’s van de 26 personen hadden we Cor Vos ingehuurd, uitgezonderd Joop. Dat deed ik dus zelf, met de beperking dat Joop op dat moment niet in het Groene Hart verbleef, maar op zijn landgoed in Germigny l’Evèque aan de Marne.

Toen het tijd was voor de foto kleedde Joop zich om in zijn Rabobank-oufit (hij was op dat moment derde ploegleider van die ploeg), pakte hij zijn Colnago en vroeg geroutineerd hoe ik het wilde hebben.

Met de Marne op de achtergrond strekte hij zijn rechterarm, spitste zijn wijsvinger en sprak de woorden: “daar ligt Leiden”, draaide zich 180 graden om en zei: “en daar Woerden”.

Typische Joop Zoetemelk humor, het wielericoon uit het Groene Hart die vandaag 71 jaar is geworden.

De foto’s die ik toen heb gemaakt kan ik niet meer vinden en deze is een (slechte) scan van de afbeelding die in het boekje staat. De foto met Bram de Groot is door Philip van der Ploeg gemaakt.

Door Fred van Slogteren, 3 december 2017 12:00

26 Rondjes Groene Hart

Fred: ik heb de notulen van de vergaderingen van de Cie. PR en Pers even nagekeken of ergens was vastgelegd waarom voor deze titel was gekozen. Maar ik kan daar niets over vinden. Wat ik zeker weet is dat 26 niet het getal was van het aantal gemeenten dat in het Groene Hart lag. Het waren er meer dan 100 (we spreken over 2007), met de koers van Leiden naar Woerden passeerden we al 39 gemeenten (dat kon ik opzoeken in de routebeschrijving). Heb er net nog even in gebladerd. Het was een leuk boekje, net als het boekje van 2008: 26 ontmoetingen!
Geplaatst door Herman Brinkhoff, 04 december 2017 19:39:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web