Van de boekenplank van Wim …

ALS JE DE TOUR NIET HEBT GEREDEN …

door Fred van Slogteren

Beste Slogblog-vrienden, jullie zijn het op de donderdag gewend, maar dit is geen recensie. Een slager die zijn eigen vlees keurt, is immers niet de betrouwbaarste persoon. Er komt een dezer dagen wel een recensie op deze plaats, van de hand van Evert de Rooij, oud-hoofdredacteur van Wielerrevue en Wielerland Magazine.

Daarom is dit slechts een mededeling dat morgen het derde deel van Als je de Tour niet hebt gereden … verschijnt en dus vanaf morgen 1 december te koop is.

De verschijning is het sluitstuk van een lang en vaak moeizaam proces, waaraan de geportretteerde renners overigens part noch deel hebben. In december 2014 verscheen deel II en het was de bedoeling dat deel III in juni 2015 zou verschijnen, vlak voor de Tourstart in Utrecht.

Van alle kanten werd mij van de Tourorganisatie (dank Ton Wetselaar en Femke van der Meij) en het Business Peloton Utrecht (dank Cor Jansen en Laurens Hillmann) hulp aangeboden om omtrent dat evenement zo veel mogelijk publiciteit voor de trilogie te kunnen maken.

Helaas liet mijn gezondheid het niet toe hiervan gebruik te maken. Het voortbewegen na een gebroken heup en de door artrose vervangen andere heup, was er oorzaak van dat het lopen strompelen is geworden. Een rugprobleem maakte het alleen nog maar erger.

Ook tobde ik met de naweeën van een gebroken schouder en een vastzittend schouderblad en ik was geestelijk meer met al die ellende bezig dan met deel III. Ook mijn vrouw kreeg in die periode het een en ander te verwerken, maar we telden onze zegeningen.

Ook Frans van den Muijsenberg die met zijn uitgeverij Sylfaen de verschijning van deze boeken heeft mogelijk gemaakt (dank Frans) ondervond de nodige tegenslag. Ook zijn gezondheid speelde hem parten en de verkoopcijfers van de eerste twee delen gaven evenmin aanleiding voor het uitsteken van de vlag.

Maar op enig moment begrepen we beide door al die verhalen van die Tourrenners dat het bij het rijden van de Tour op karakter aankomt en je altijd weer op dit fiets moet omdat de eindstreep te halen.

Niet voor niets heten deze boeken: Als je Tour niet hebt gereden …, waarbij iedere renner weet dat daar zes woorden achteraan komen, namelijk: ben je niet echt wielrenner geweest! Want de Tour de France is voor renners het hoogste en een Tour de Force is voor een schrijver en een uitgever niet anders.

Ik begon aan deel III in de wetenschap dat het in de eerste paar honderd bladzijden kommer en kwel zou zijn omdat het Nederlandse wielrennen in de jaren negentig en de eerste jaren van de nieuwe eeuw op z’n gat lag.

Nu het peloton de dopingellende goeddeels achter zich heeft gelaten en de sport qua professionaliteit, training en voeding een ware metamorfose heeft ondergaan, was daar prompt weer Nederlands succes.

Met renners als Gesink, Terpstra, Ten Dam, Mollema, Kruijswijk, Kelderman, Poels, Groenewegen en vooral Dumoulin beleven we weer hoogtijdagen. Dit boek toont daarbij ook hoe groot het aandeel van de helpers in die successen zijn.

Of zoals Tom Leezer het uitlegt, Een moderne wielerploeg is te vergelijken met een voetbalteam. De ene keer ben ik centrale verdediger, de andere keer een opkomende middenvelder. Helaas zien journalisten wel wat de voetballers op alle posities doen maar niet wat wielrenners in het belang van de overwinning aan werk verzetten.

Het was een voorrecht dit alles te hebben mogen onderzoeken en het te kunnen opschrijven. Ik dank iedereen die heeft geholpen dat er nu een boek ligt met 536 pagina’s waarin de biografieën van 86 renners zijn vastgelegd.

Van Johnny Bogers tot Marco Minnaard, ze werkten allemaal op een paar na enthousiast mee. Ook de nabestaanden van de twee al overleden renners in dit boek (Johannes Draaijer en Rob Mulders) gaven spontaan hun medewerking.

De drie delen zijn nu verenigd in een trilogie. Daar ben ik apetrots op en ik hoop van harte dat jullie het willen lezen. Vanaf morgen (om middernacht) staat er bovenaan deze pagina een banner waarmee u deel III (ook de eerste twee delen zijn nog te koop) voor een speciale actieprijs kunt bestellen, voor het vanaf 2 januari a.s. in de boekhandel verkrijgbaar is. Dan eindigt ook onze actie.

Ik wens u vast veel plezier met het lezen en als u er iets van vindt, dan bent u van harte welkom daar op de slogblog uiting aan te geven.

Door Fred van Slogteren, 30 november 2017 12:00

Als je de Tour niet hebt gereden

Ik kan iedereen aanraden de eerste delen van deze trilogie te lezen.
Fred laat de renners of hun nabestaanden het verhaal vertellen.

Met heel veel genoegen zal ik ook deel 3 gaan lezen
Geplaatst door Geert Dekkers, 30 november 2017 12:50:52

Een trilogie

Gefeliciteerd Fred (en ook Frans),

Een trilogie en dan ook nog een die gaat voor het ware verhaal. Ik ga het bestellen en lezen.

Op een of andere manier heb ik meer met deze nieuwe generatie wielrenners. Waarom?
Ik verwacht er meer diepgang van, een bredere kijk ook op het leven.

Mijn leeftijdgenoten, en de jongens daarvoor al helemaal, gedroegen zich bijna vanzelfsprekend als 'de welwillenden' uit het prachtige boek van Jonathan Littell.
Hun bijdrage bleef beperkt tot opportunistisch accommoderen.

Daarmee degradeerden ze zich tot slachtoffer van een bedenkelijk systeem. Bovendien hielde ze het zo ongezond lang in stand. Want kritiek werd ingeslikt tot je eraan ten onder ging.
Aanpassen of stoppen was het credo. Op een enkele dappere uitzondering na was dat hun bijdrage. Zo voorzagen ze hun schaamteloze zelfzucht en/of lafheid van een excuus.

In hun kielzog vond je niet zelden een peloton aan scribenten die met hun hagiografieën vooral ook hun eigen portemonnee proberen te spekken. Aan mij niet besteed.

Reden waarom ik de brief schreef aan de schrijvers van het recente boek over Hennie Kuiper. Ik stuur hem naar jouw emailadres.

Dat er nu eindelijk eens TV programma zich opwerpt met genoeg kloten om de schrijver van een eerlijk en kritisch boek zendtijd (en dus extra kans op verkoop) te gunnen.

Succes.

Geplaatst door Joep Scholten, 30 november 2017 13:17:15

Trilogie voltooid

Mijn felicitaties aan de mannen die het gepresteerd hebben ook Deel III het levenslicht te laten zien. Het moet aanvoelen als een grote overwinning. Ik zal het met belangstelling lezen en dan naast Deel 1 en Deel II in de kast zetten.
Geplaatst door Herman Brinkhoff, 30 november 2017 20:21:51

Compleet met deel 3

Proficiat Fred, deel 3 vormt het sluitstuk van een prachtige trilogie over Nederlandse renners in de geschiedenis van de Tour. Geweldig dat het je is gelukt!
Ik ga dit laatste deel uiteraard ook bestellen en verheug me er al op nieuwe verhalen in dit boek te lezen.
Geplaatst door Robert Pijcke, 30 november 2017 21:55:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web