Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 29 november …

André Noyelle werd in 1952 Olympisch kampioen bij de spelen van Helsinki. Hij kwam alleen over de finish na een koers over 190 kilometer in een land zonder wielerhistorie.

Zijn landgenoot Robert Grondelaers werd tweede en de Duitser Edi Ziegler derde. Beste Nederlander was Aren van ’t Hof uit Sassenheim die tiende werd. Andere Nederlanders aan de start waren Jan Plantaz, Adri Voorting en Daan de Groot.

Noyelle won met zijn ploeggenoten Grondelaers en Lucien Victor won hij ook het landenklassement met de best totaaltijd van de drie eerst aankomende Belgen. Met twee gouden plakken omhangen keerde hij terug in zijn geboorteplaats Ieper en werd aan het eind van dat jaar beroepsrenner. Zijn bedje leek gespreid.

Maar een gouden plak is geen garantie voor een succesvolle profcarrière. Kijk maar naar de geschiedenis. Zegt de naam Aristidis Konstantinidis u iets? Nee, maar deze Griek was in 1896 de eerste winnaar van de wegwedstrijd op de eerste moderne spelen.

Ook de naam van de Fransman Fernand Vast zegt u hoogstwaarschijnlijk niets. Net zo min als die van de Zuid-Afrikaan Lewis en de Zweed Stenqvist die Vast als Olympisch kampioen opvolgden. Met daarnag meer vergeten kampioenen en eendagsvliegen.

Pas in 1956 won een Italiaan de Olympische wegwedstrijd die het als beroepsrenner ver zou brengen. Dat was Ercole Baldini, die als amateur zowel bij de amateurs als bij de profs het werelduurrecord verbeterde en wereldkampioen achtervolging én op de weg was, alsmede de Ronde van Italië op zijn naam schreef.

De enige die daarbij in de buurt komt is Hennie Kuiper, die er na zijn gouden race in 1972 in München een glanzende profcarrière achteraan liet komen met prachtige overwinningen. De overige winnaars van de Olympische wegwedstrijd komen niet bij Baldini en Kuiper in de buurt. De staatsamateurs uit de DDR niet en ook André Noyelle niet.

Hij werd slechts een middelmatige beroepsrenner met een middelmatige palmares voor het merendeel behaald in kermiskoersen. Baldini en Kuiper worden nog overal waar zij verschijnen met eerbied begroet, maar Noyelle werd een anonieme fietsenmaker, zoals er in Belgié duizenden zijn.

Fietsenmakers moeten er ook zijn, zult u denken, maar Noylle zal dat niet gedacht hebben toen hij gelauwerd met zijn gouden plakken een profcontract tekende bij Alcyon-Dunlop. Voor een minimale vergoeding, want van Henk Faanhof weet ik dat een contract bij en Franse fabriek in die tijd iets van honderdvijftig gulden per jaar opbracht.

Dat verdiende Henk als aluminiumlasser op één dag, vertelde hij me eens, maar toch koos hij voor dat contract. Soms begrijp je een wielrenner niet. De enige verklaring die ik heb is dat een wielerbacil weliswaar ongevaarlijk is, maar dat je er ook niet meer vanaf komt.

André Noyelle overleed op 4 februari 2003 op 71-jarige leeftijd.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 29 november 2017 9:00

Olympische kampioenen

Ik denk dat Olaf Ludwig over het hoofd wordt gezien...
Geplaatst door Peter Nieuwenhuis, 29 november 2017 20:32:40

Ludwig

Daar kun je over redetwisten, Peter. Net als Sokourouchenkov en Kapitanov was Ludwig een product van het staatsamateurisme in het voormalige Oostblok. Toen hij prof werd bij Panasonic was hij al een veteraan. Hij was in de jaren die hem resten succesvol, maar had wellicht een carrière als Baldini en Kuiper kunnen maken als hij in het vrije westen was geboren.
Geplaatst door Fred, 30 november 2017 07:28:06

Olaf ludwig

Beste Fred,
Inderdaad, daar kun je over "redetwisten", maar laten we dat maar niet doen... Ook ik weet dat Olaf Ludwig pas op latere leeftijd (29 jr) beroepsrenner is geworden, maar dat mag natuurlijk geen kriterium zijn!
Ik baseer me uitsluitend op zijn erelijst als beroepsrenner en die mag er, gelet op zijn regelmatige podiumplaatsen in klassiekers en WK, Groene Trui in de Tour, 1e in UCI klassement (voorheen Super Prestige en tegenwoordig Wereldbeker) en heel veel meer successen in 'kleinere wedstrijden", zijn!

Geplaatst door Peter Nieuwenhuis, 30 november 2017 19:03:40

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web