Uit de stalling van Peter R de Fiets ...

Ik mocht willen dat ik dit baanframe in mijn collectie had. Het is namelijk een uniek exemplaar, in de jaren zeventig door de Tovenaar van Raleigh, de Amsterdammer Jan Legrand gebouwd. Gebouwd met een bepaald doel.

Dat was niets minder dan het werelduurrecord dat Raleigh-renner Roy Schuiten in de ijle lucht van een hooggelegen baan in Mexico moest gaan verbeteren. Het bestaande record stond op naam van niemand minder Eddy Merckx, in 1972 op diezelfde baan gevestigd.

Het is met die recordpoging van Schuiten door allerlei omstandigheden misgegaan daar in Mexico, maar dat lag zeker niet aan de fiets die Legrand met zoveel zorg had gebouwd. Misschien was de Tovenaar van Raleigh nog wel het meest teleurgesteld.

Vier jaar lang hing het frame daarna nutteloos tegen de zoldering van zijn werkplaats, omdat hij het niet over zijn hart kon verkrijgen het op de schroothoop te deponeren. Er zat te veel liefde en toewijding in om tot zo´n gruweldaad over te gaan.

In 1979 kreeg zijn baas Peter Post een idee. Hij had weer een geweldige tijdrijder in zijn ploeg. Een jongen uit Eindhoven die ook zo verschrikkelijk hard kon rijden in net zo´n onbeweeglijke stijl als Schuiten destijds.

Die jongen met dat vuurrode haar moest wereldkampioen achtervolging worden, besliste de Amstelveense ploegbaas. Legrand ontdekte dat die Bert Oosterbosch dezelfde maten had als Schuiten en zo kreeg het wonderframe, waar hij geen afstand van had kunnen doen, een tweede leven.

Op de Amsterdamse stadionbaan, waar in 1979 de wereldkampioenschappen baanwielrennen werden gehouden, overklaste D´n Rooien Bert al zijn tegenstanders inclusief de onklopbaar geachte Francesco Moser die hij in de finale tegenover zich vond.

Iedereen knuffelde die jongen uit Eindhoven met die ongelooflijke krachten in zijn dunne beentjes. Zijn verloofde Marjan Bik, zijn ouders, Peter Post en iedereen die die avond om de nieuwe wereldkampioen was verzameld.

Een andere wereldkampioen stond er vanaf een afstandje naar te kijken. Bescheiden als altijd genoot hij Jan Legrand stillekens van het succes. Maar de kenners wisten dat hij ook een wereldkampioen was. Wereldkampioen frames bouwen.

Foto 1: © T&T Tekst & Traffic
Foto 2: archief dewielersite.net

Door Peter Ravensbergen, 28 november 2017 11:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web