ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de wasserette van Henk …

Dit truitje heb ik gekregen van René Van Gils (foto), een Belgische wielrenner die tussen 1978 en 1981 beroepsrenner was. U zult zijn naam vrijwel nergens vinden, want René was geen groot coureur.

Wel won hij in 1976 als amateur de Omloop Het Volk en op basis daarvan zal hij waarschijnlijk een contract hebben gekregen bij Mini Flat-Boule d’Or. Dat was in die tijd een redelijke ploeg, maar na een jaar kon René vertrekken.

Toen kwam hij bij de ploeg Carlos-Galli, de naam die ook op dit truitje staat al zijn de kleuren anders dan op de foto van René. Ik wist toen helemaal niets van deze sponsor, want dat vraag je meestal niet als je zo’n shirtje krijgt toegestopt.

Dat gebeurt vaak bij een koers als iemand me in het voorbijgaan in een plastic tasje een of meer shirtjes toestopt en weer doorloopt. Dan zeg je blij verrast ‘dankjewel’ en voel je een soort geluksgevoel.

Dat is het wezen van de verzamelaar, je weet dat je nooit alle truitjes die er op de wereld bestaan bij elkaar krijgt, maar je blijft het proberen. Het is een strijd die je als verzamelaar nooit kunt winnen, maar ook niet wil opgeven.

Ik weet inmiddels dat Carlos een fietsenmerk is en dat Galli een kleine Italiaanse fabrikant was van (race)fietsonderdelen. Een rechtstreekse concurrent van Campagnolo met complete groepen.

Verder maakte het bedrijf velgen en nog andere onderdelen en werd in de jaren zeventig door Carlos en door Galli een bescheiden Belgische ploeg gesponsord onder leiding van Roger Swerts.

Die ploeg heeft maar één jaar bestaan en beschikte over slechts één renner van naam. Dat was Dirk Baert, die in 1971 wereldkampioen achtervolging werd door de Fransman Charly Grosskost te verslaan.

Baert was een bewonderenswaardige renner, omdat hij in zijn jeugd werd getroffen door kinderverlamming, een ziekte die menig patiënt levenslang tot de rolstoel veroordeelt. Maar Baert werd wielrenner en overwon dankzij de racefiets de ziekte.

Hij werd eerst een redelijke wegrenner die in 1974 de Tour de France reed en in datzelfde jaar een rit in de Ronde van België won. Baert zou nog tot 1985 koersen, maar hoofdzakelijk op de piste.

Van Gils ging na het terugtreden van Carlos-Galli nog twee jaar door bij een volgend klein ploegje en stopte toen, om iets te gaan doen waar we misschien nooit iets van zullen weten.

Verder weet ik dat Carlos Galli op clubniveau ook in Nederland actief is geweest. De begunstigde vereniging was De Zwaluwen in Doetinchem, de club van onder andere Erik Breukink en Roy Schuiten. Dat ging via importeur Van Bracht in Zevenaar.

En hoe weet ik dit allemaal. Van Herman Brinkhoff natuurlijk, geboren in Zevenaar en een onvermoeibare vraagbaak voor alles wat de wielersport betreft.

Foto 2: © Philippe Huguenin

Door Henk Theuns, 22 november 2017 12:00

Galli in combinatie met Colnago

Henk: het klopt bijna helemaal wat je hierboven schrijft. Importeur Wim van Bracht zorgde ervoor dat Galli in combinatie met Colnago in 1981 - 1982 op de geel-blauwe shirtjes van De Zwaluwen kwam te staan. Roy Schuiten heeft overigens nooit in dat shirtje gefietst, want hij vertrok in eind 1969 al weer richting Zandvoort.
Erik werd in oktober 1979 lid van De Zwaluwen en ondanks het feit dat het thuis natuurlijk Gazelle voor en Gazelle na was, reed hij als junior toch in het Zwaluwen-shirtje met Galli en Colnago op shirt en broek. Het fietsenmerk Carlos is nooit bij De Zwaluwen betrokken geweest.
Geplaatst door Herman Brinkhoff, 22 november 2017 20:29:53

Galli en Campagnolo...

... waren ook de materiaal sponsor combi bij de wielerploeg van Driessen-Stoffen....
Geplaatst door marcoV, 24 november 2017 11:20:27

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web