Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

De naam Feijenoord staat in Rotterdam voor veel meer dan voor het roemruchte voetbalbedrijf op Zuid. De wijk waar De Kuip staat, heet ook Feijenoord en die heette al zo voor de vereniging werd opgericht.

De regerende voetbalkampioen van Nederland gaat overigens sinds de jaren zestig, toen er voor het eerst internationaal werd gevoetbald, door het leven als Feyenoord met een 'y', omdat Feijenoord met een 'i' en een 'j' in veel landen onuitspreekbaar is.

In de wijk Feijenoord is ook een honkbalvereniging met die naam ontstaan en natuurlijk ook een wielervereniging. De Rotterdamse Renners Club (R.R.C.) Feijenoord. Die vereniging had vroeger eigen fietsen.

Dat waren fietsen van diverse fabrikaten die echter in de clubkleuren (wat dacht je? Rood en wit, natuurlijk!) werden afgeleverd. Ik heb er één – een baanfiets - omdat ik voor R.R.C. Feijenoord een warm plekje in mijn hart heb.

De club is opgericht in 1927. Op 1 november om precies te zijn en dat is mijn verjaardag. De vereniging heeft goede renners voortgebracht en dat lees ik allemaal in het jubileumboekje dat in 1977 is verschenen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan.

R.R.C. Feijenoord heeft vele jaren lang op Koninginnedag de Ronde van Feijenoord georganiseerd en in dat boekje wordt een hele pagina besteed aan een Rotterdamse renner, die nooit lid van R.R.C. Feijenoord is geweest.

Hij was wel een Rotterdammer die dertig jaar lang van 1947 tot en met 1977 vrijwel jaarlijks prijs reed in de Ronde van Feijenoord. Ik heb het over H. Brinkman.

Die ‘H’ staat voor Hermanus en met die naam afgekort is Manus Brinkman als wielrenner geboren en heeft ook als wielrenner dit ondermaanse verlaten. Tot kort voor zijn dood in juni vorig jaar zat hij nog dagelijks op de racefiets.

Manus was ook enkele jaren beroepsrenner en hij was de eerste Nederlandse veldrijder van internationaal niveau. Hij had ook jarenlang een racespeciaalzaak in de Oranjeboomstraat, midden in de wijk Feijenoord.

Waarschijnlijk heeft hij als zodanig ook diverse Feijenoord-fietsen aan de leden van de vereniging geleverd. Omdat ik van provoceren hou, heb ik eens op een racefiets (niet deze, maar eentje met een derailleur en remgrepen) door Amsterdam gereden met een Feijenoord-kampioenstruitje aan.

Dat truitje had ik van een vroegere clubkampioen bij de veteranen gekregen. Op mijn tocht door nul-twintig gebeurde er niets, alleen enkele leuke opmerkingen, want Mokummers kunnen een provocatie wel waarderen. Daar hebben ze gelukkig voldoende gevoel voor humor voor.

Foto: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 14 november 2017 11:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web