ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de ordners van Jan …

Op zaterdagavond 13 november 1971, vandaag op de kop af 46 jaar geleden, vond er op de wielerbaan van Ahoy’ in Rotterdam een wielerwedstrijd plaats met de wat megalomane naam Kleine Tour de France en een met zorg door matchmaker Charles Ruys gecontracteerd deelnemersveld.

Onder de 29 coureurs zaten wel drie echte Tourwinnaars (Lucien Aimar, Roger Pingeon en Jan Janssen) en een toekomstige Tourwinnaar (Joop Zoetemelk). Het veld was verder aangevuld namen als Evert Dolman, Gerard Vianen, Harm Ottenbros, Harry Steevens, Tino Tabak en baanrenners als onder andere Graeme Gilmore, Jaap Oudkerk, Gerard Koel, Piet de Wit en Cees Stam (foto 2).

De laatste, oud-wereldkampioen stayeren, had de meeste piste-ervaring en werd dan ook winnaar van de Kleine Tour de France. Door te profiteren van de onrust na een paar premiesprints kon de Zaankanter het totaalklassement binnenslepen.

Zonder dat de rest het in de gaten had, had Stam ze in de verwarring allemaal op een ronde gereden en de verkregen voorsprong in de resterende tien ronden moeiteloos verdedigd.

Voor de 2500 toeschouwers was het een boeiend schouwspel en er was na afloop dan ook luid applaus omdat geen van de 29 coureurs er met de pet naar had gegooid, maar waar voor hun geld hadden gegeven.

Vooral de beminnelijke Roger Pingeon, winnaar van de Tour de France van 1967, maakte duidelijk dat hij niet alleen voor de show naar Ahoy’ was gekomen. Hij mengde zich voortdurend in de strijd en stond na de eerste manche dan ook samen met Piet de Wit aan de leiding.

Toen het veld door een aantal premiesprints verbrokkelde, raakte ‘De Steltloper’ het overzicht kwijt. Stam en Gilmore profiteerden en kwamen op gelijke hoogte met Pingeon en De Wit. Waarna Stam, in de laatste manche handig gebruik maakte van het feit dat de 'groten' teveel oog voor elkaar hadden.

Zo ging de hoofdprijs van de avond, de zege in de Kleine Tour de France naar de man die in zijn carrière geen meter in de Grote Tour de France heeft gereden, omdat hij een pure baanspecialist was, die zijn geld achter de motor en in de zesdaagsen verdiende.

Op de hierbij afgebeelde cover van het blad Wielersport van 25 november 1971 staat een foto van fotograaf Luuk Gosewehr met daarop van links naar rechts Piet de Wit, Cees Stam, Roger Pingeon, Joop Zoetemelk en Evert Dolman.

Foto: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 13 november 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web