Het vijftigste Limburgse Wielercafé

Het Limburgs Wielercafé dat een paar keer per jaar uitsluitend voor wielervrienden uit de zuidelijkste provincie is geopend, beleeft aanstaande maandag in Valkenburg de vijftigste editie.

Er zijn in het Limburgse niet veel verenigingen die een voorzitter hebben met een Tour de France-verleden. De Vrienden Club van Honderd, een van de gastheren van het Limburgs Wielercafé, heeft die wél.

Marc Lotz (foto 1), vijf keer in La Grande Boucle present, koos na afloop van zijn carrière voor het vak van wiskundeleraar. En hij is intussen ook alweer bezig aan een trektocht door Afrika die hij een paar jaar geleden in Kaapstad afbrak omdat zijn vrouw zwanger was en de bevalling liever in Nederland liet plaatsvinden.

Tussen haakjes: Lotz en eega zijn de trotste ouders van een kerngezonde dochter. Overigens, ook de ambassadeur van de Vrienden Club van Honderd is een oud-Tourrenner, namelijk Rob Ruijgh (foto 2), die vandaag zijn 31ste verjaardag viert.

In tegenstelling tot zijn collega uit Valkenburg zit hij echter nog volop in de beweging. Een paar weken terug schreef hij nog de uit zes etappes bestaande Ronde van Iran op zijn naam.

Maar dit even terzijde. Terug dus naar het Limburgs Wielercafé en naar plaatsen zoals Heerlen, Valkenburg, Maastricht, Stein, Echt, Voerendaal, Eijsden, Venray, ga zo maar door. Ik vertel geen geheimen dat dit plaatsen zijn met een rijke wielerhistorie.

En als ik me voor deze gelegenheid beperk tot Heerlen, hoef ik U alleen maar te herinneren aan het feit dat hier vóór de oorlog een baan lag die men het ’kuipke van Bekkerveld’ noemde.

Voor de Stadsschouwburg van Heerlen klonk meer dan vijfentwintig keer het startschot voor de Amstel Gold Race, terwijl er ook om de Nederlandse kampioenstitels op de weg is gestreden. Heerlen was ook vele malen etappeplaats van Olympia’s Tour en de Eneco Tour.

In 1967 werd in en rond Heerlen de wereldtitelstrijd verreden met een jonge Eddy Merckx als winnaar bij de profs voor Jan Janssen. Bij de amateurs won Graham Webb en de honderd kilometer ploegentijdrit was een prooi voor de Zweedse broers Pettersson. Dit alles is al weer vijftig jaar geleden.

Minder lang geleden, te weten in 2012, was de omgeving van Heerlen andermaal het decor van een mondiale titelstrijd voor tijdrijders als Tony Martin, Taylor Phinney, Vasil Kiryenka, Tejay Van Garderen en ruim vijftig anderen hun race tegen de klok begonnen.

Daar gaan we maandag op terugkijken in het vijftigste Limburgse Wielercafé in Valkenburg. De initiatiefnemer is Wim van Duivenbode (foto 3), de Leidenaar en als zodanig mede-ontdekker van Joop Zoetemelk, die zo’n tien jaar geleden naar Limburg verhuisde en ook hier direct weer aan het organiseren sloeg.

Kortom, alle ingrediënten vol historisch besef zijn aanwezig om er al weer een prachtig wielerfeest van te maken.

Foto 1 en 2: archief dewielersite.net
Foto 3: © T&T Tekst & Traffic

Door Wiel Verheesen, 12 november 2017 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web