ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 8 november …

Vandaag wordt een van de grootste wielrenners uit de Nederlandse wielerhistorie 65 jaar. Jan Raas won in de jaren zeventig en tachtig dertien klassiekers, tien Touretappes en nog veel meer en hij werd in 1979 wereldkampioen.

Hij was daarna jarenlang een succesvol ploegleider en behaalde met toppers als Frans Maassen, Jelle Nijdam, Edwig Van Hooydonck en anderen vele successen, tot hij met zijn renners rechts werd ingehaald door de epo.

Middenin deze ellende kreeg Jan de kans om met heel veel geld van Rabobank het hele Nederlandse wielrennen op de schop te nemen. Dat resulteerde in het Rabobank Wielerplan, met niet alleen een WorldTour ploeg maar ook opleidingsploegen en in samenwerking met de KNWU ook het jeugdwielrennen.

Als algemeen directeur van deze organisatie heeft hij het niet goed gedaan, omdat hij een strijd moest leveren die hij op voorhand niet kon winnen. Met meerdere tekortschietende partijen zoals de bank, de renners, de ploegleiding, maar vooral Jan Raas zelf.

Ik heb in 2009 zijn biografie geschreven, maar dat was achteraf gezien eigenlijk te vroeg. De grote vraag die ik in dat boek niet kon beantwoorden was natuurlijk waarom het met Jan Raas en de Rabobank uiteindelijk is misgegaan.

Ik wist het niet, kon er toen geen vinger achter krijgen omdat de hoofdrolspelers (Rabobank en Raas) de kaken stijf op elkaar hielden. Tot op de huidige dag. Maar er waren getuigen die ik toen te weinig heb bevraagd. Zoals de renners en de ploegleiders.

Voor mijn boeken over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France heb ik de Rabo-renners van toen, die de Tour hebben gereden, mogen interviewen over hun leven en wielercarrière. En ook over hun jaren onder de hoede van Jan Raas.

Zonder specifieke beschuldigingen te uiten ontstond bij mij langzamerhand het beeld hoe het er in die ploegen zo rond het millennium aan is toegegaan. En hoezeer Jan Raas, verklaard tegenstander van doping, daarin zijn rol speelde.

Toen ik dat allemaal had uitgedokterd kwam ineens Hans van Maar op mijn weg, eigenaar van uitgeverij Just Publishers, met een voorstel om de door mij geschreven biografie van Jan Raas opnieuw uit te geven in een geactualiseerde vorm.

Ik heb Jan Raas hiervan op de hoogte gesteld en hem gevraagd om nu eindelijk eens open kaart te spelen en zijn visie over het hoe en waarom uit te leggen. Het bleef helaas angstig stil in Zeeland.

Dus komt er in maart 2018 een paperback uit met deze mooie cover. Daarin ga ik Jan Raas niet neersabelen, want daarvoor heb ik teveel respect voor wat hij als renner en ploegleider allemaal voor de wielersport heeft betekend.

Het wordt een eerlijke weergave van een idiote periode in de wielersport, met alleen maar verliezers. Jan Raas speelde daar een rol in, de rol van ‘burgemeester in oorlogstijd’.

Door Fred van Slogteren, 8 november 2017 9:00

Het bleef angstig in Zeeland

Dit zal wel:angstig stil in Zeeland,moeten zijn!
Geplaatst door HARRY HERMKENS, 08 november 2017 10:52:25

stil

Je hebt gelijk, Harry, het is hersteld.
Geplaatst door Fred, 08 november 2017 12:52:11

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web