ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het balhoofdplaatje van Otto …

De huidige sportvereniging Le Champion is opgericht in 1969 en daar is in 1986 een stichting Sportevenementen Le Champion bijgekomen, die zich bezig houdt met het organiseren van grootschalige sportevenementen.

Oorspronkelijk was Le Champion een vereniging van toerfietsers en daar is later een wandelsportafdeling bij gekomen. De stichting voorziet duidelijk in een behoefte en is met het succes meegegroeid.

Het is nu een organisatie met meer dan twintig medewerkers in vaste dienst, die voor de evenementen een beroep kunnen doen op drieduizend vrijwilligers.

Behalve de naam heeft het de stichting Le Champion niets van doen met de gelijknamige Amsterdamse wielervereniging die in 1922 werd opgericht.

In die tijd waren er in de hoofdstad al heel veel wielrenners en dus ook de nodige fietsenmakers, die racefietsen bouwden. Er kwam er in 1922 nog eentje bij die nadrukkelijk naar de gunsten van de nieuwe vereniging dong.

De man die die zaak als filiaalbeheerder runde was Marten Kingma, een Fries die tussen 1894 en 1898 een bekend wielrenner was die in 1897 onder meer achter de Limburger Harie Meyers tweede was bij de Nederlandse kampioenschappen sprint bij de beroepsrenners.

Kingma was destijds fabrieksrijder voor Burgers ENR, wat staat voor Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek. Of het door Kingma verkochte merk Le Champion een eigen initiatief van hem was, of dat het een B-merk van Burgers was heb ik niet kunnen achterhalen.

Burgers had rond 1920 een groot aantal B-merken, zoals New Elswick, Netco, Padvinder, Hammonia, All Steel, Omnia, De Veldpost, De Nederlandsche Vlag, De Vlaamsche Leeuw, enzovoort.

Le Champion is als zodanig echter nooit door Burgers gedeponeerd, trouwens ook niet door Kingma. Wel komt de merknaam Le Champion tussen 1922 en 1961 (het jaar waarin Burgers ophield te bestaan) drie maal voor in het handelsregister.

Die kampioensmerken hebben in zoverre iets met fietsen te maken dat ze als product destijds vaak verkocht werden in winkels waar ook fietsen figuurlijk over de toonbank gingen. Het waren namelijk de merknamen van stofzuigers en naaimachines.

Foto: archief dewielersite.net

Door Otto Beaujon, 3 november 2017 12:00

Le Champion

Als oud-lid ( 1973- 1981) van de Tourclub Le Champion wil ik even opmerken dat deze club voortkomt uit de rennersclub. De heren Gerrit Koopman en Jaap Mobron hadden fietsende kinderen en deze ouders wilden zelf ook fietsen, dus toerfietsen. Het bestuur van de race-afdeling had geen moeite met een onderafdeling toeren mits dat ging onder de naam Le Champion en zo werd eind 1969 de tourclub opgericht.
In 1975 werd de tourclub zelfstandig.

e.e.a. te lezen op: http://www.lechampion.nl/historie/1969-de-oprichting-vanuit-een-passie-voor-fietsen/
Geplaatst door Jan Quax, 04 november 2017 08:54:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web