Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 31 oktober …

Vandaag 32 jaar geleden overleed Lucien Michard een van de grootste baansprinters uit de wielergeschiedenis. Hij was in de jaren twintig de renner die onze landgenoot Piet Moeskops van de troon stootte.

In de Tour de France zien we al sinds de Tweede Wereldoorlog het beeld van coureurs die een aantal jaren lang met harde hand het Tourcircus domineren en in het sprinten was het net zo.

Bobet, de Franse kampioen uit de jaren vijftig, werd opgevolgd door Anquetil, die door Merckx, Merckx door Hinault, vervolgens kwam LeMond, daarna Indurain en tenslotte Armstrong.

In de wereld van de beroepssprinters zien we iets dergelijks. Onze landgenoot Piet Moeskops werd in de jaren twintig vijf keer wereldkampioen. Hij werd vanwege het ouder worden opgevolgd door de Fransman Lucien Michard.

De 114 jaar geleden in de buurt van Parijs geboren Fransman , werd vier keer (van 1927 tot en met 1930) wereldkampioen, nadat hij al twee wereldtitels en Olympisch goud had veroverd bij de amateurs.

Daarna kwam de periode Jef ‘Poeske’ Scherens die maar liefst zeven maal wereldkampioen werd. De Belg was volgens Jan Derksen de beste sprinter die hij in zijn lange carrière (van 1939 tot en met 1964) aan het werk heeft gezien.

Maar terug naar Michard die eigenlijk vijf keer wereldkampioen had moeten zijn. In 1931 werd het WK in Kopenhagen verreden en de Fransman bereikte moeiteloos de finale. Zijn tegenstander Willy Falck Hansen reed een thuiswedstrijd en de Deense jury zou hem wel even een handje helpen.

Michard won de eerste rit en de Deen de tweede. Er was dus een beslissende derde rit nodig. Die ‘belle’ werd nipt maar duidelijk waarneembaar gewonnen door Michard. Geen twijfel mogelijk, het verschil was zeker anderhalf wiel. Zie foto 2.

Tot zijn verbijstering zag hij echter dat Falck Hansen tot winnaar werd uitgeroepen. “Was nou maar naar Specsavers gegaan”. Met deze woorden diende Michard direct een protest in, maar dat werd door de jury afgewezen.

Hij zocht het hogerop en ging in cassatie bij de UCI met foto’s die zijn ondubbelzinnige gelijk bewezen. De internationale wielerbond velde een salomonsoordeel door te stellen dat de uitslag niet zou worden herroepen.

Wel kreeg Michard het voorrecht kreeg om tot het volgende WK een truitje met op de rug twee wereldbollen in wedstrijden te dragen. Het was een mooie trui, maar voor Michard een schrale troost.

Falck Hansen reed in 1932 in de regenboogtrui en de Fransman bewees dat jaar in zijn unieke bollenshirt in meerdere rechtstreekse duels dat hij toch de echte wereldkampioen was.

En toen kwam Poeske Scherens om Lulu Michard op zijn beurt naar de vergetelheid te sprinten. Toen Michard op 31 oktober 1985 overleed was hij 82 jaar.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 31 oktober 2017 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web