Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 29 oktober …

Maurice Blomme was een renner uit een belangrijke époque van het Belgische wielrennen. Je had toen de grote drie in Rik Van Steenbergen, Stan Ockers en Briek Schotte en daaronder een heel leger subtoppers.

Dat is geen diskwalificatie want renners als Jan Adriaensens, André Rosseel, Marcel Rijckaert, Marcel Hendrickx, Raymond Impanis, Nest Sterckx, André Vlayen, Pol Schaecken en ook Maurice Blomme waren heel goede renners.

Ze wonnen ook klassiekers en etappes in grote ronden en stonden internationaal hoog aangeschreven. Zo was Maurice Blomme in zijn proftijd die van 1949 tot en met 1959 duurde een van de beste tijdrijders ter wereld.

Dat duurvermorgen had hij opgedaan in de vele veldlopen waaraan hij als atleet had deelgenomen voor hij wielrenner werd. In 1950 won hij de Grand Prix des Nations, toen de meest prestigieuze tijdrit van het hele seizoen en toen het officieuze wereldkampioenschap tijdrijden.

Blomme zou ook een uitstekend wegrenner zijn geweest, maar als typische tijdrijder miste hij tactisch inzicht en liet hij zich door mindere renners nog wel eens in de luren leggen. Wel kon hij hard op koprijden en renners van andere ploegen de lust ontnemen te demarreren.

Daarom is zijn erelijst niet groot. Hij startte slechts twee keer in de Tour de France. Dat was in 1950 en 1952 en hij reed de ronde beide keren niet uit. Wel won hij in 1950 een etappe. Het was de twaalfde rit die eindigde in Perpignan. Blomme kwam er na een lange solo over de streep met een voorsprong van ruim zeven minuten op de nummer twee en bijna dertien minuten op nummer drie.

De meeste Vlaamse wielrenners werden na hun carrière of kroegbaas of fietsenmaker. Maurice Blomme werd beide. Overdag in de rijwielwerkplaats en ‘s avonds achter de toog pinten tappen.

Dat was in Roeselare, de Oost-Vlaamse stad waar hij ook overleed. Maurice Blomme overleed op 11 april 1980 op 53-jarige leeftijd.

Foto: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 29 oktober 2017 8:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web