Het was me het weekje wel ...

Het wielerseizoen mag dan voorbij zijn, er zijn nog tal van wieleractiviteiten die onze aandacht vragen. In de eerste plaats natuurlijk de bekendmaking van het routeschema van de Tour de France 2018. Met beelden van in 'pakkie deftig' gestoken coureurs die altijd veel kleiner zijn dan je ze op de fiets inschat.

Zelden in de geschiedenis van de Tour werd die bekendmaking in Nederland zo vol verwachting begroet. De reden daarvoor is natuurlijk of er voldoende tijdritkilometers in zitten voor onze Tom, die daarmee Froome van zijn troon zou kunnen stoten.

Het viel tegen en de vraag of Tom gaat meedoen zal de komende maanden boven de markt blijven hangen. Ik ga me er niet druk om maken, want Tom beslist dat toch zelf en hij laat zich daarin slechts door enkele vertrouwensmannen leiden.

Zeker niet door de publieke opinie, hoe graag we dat ook zouden willen. Dus wat u of ik er van vinden, noch wat iemand anders oppert is van geen belang. En dat is maar goed ook, want Tom laat zich niet gek maken, door niemand.

Er wordt trouwens nog gekoerst door de heren van de WorldTour, helemaal in China. En niet door de minsten. Tim Wellens, Bauke Mollema, Nicolas Roche, Julian Alaphilippe en Ben Hermans voeren het klassement aan en namens Nederland zijn ook Wout Poels en Lennard Hofstede van de partij.

Wilco Kelderman niet meer. De nummer vier van de afgelopen Vuelta is gisteren zwaar gevallen en naar een ziekenhuis gebracht. Ik hoop dat de schade meevalt en hij alsnog met zijn kersverse bruid Rebecca Talen op vakantie kan.

Mathieu van der Poel heeft gisteren een tikkie opgelopen, hoewel het pas zijn tweede nederlaag is in tien starts. Nadat hij eerder was geklopt door Lars van der Haar, moest hij gisteren zijn meerdere erkennen in Wout van Aert. Hij zal er niet om treuren, want aan een boom zo volgehangen mist men een, twee zeges niet.

Tenslotte nog het EK baanwielrennen in Berlijn, waar Jeffrey Hoogland voor de tweede Nederlandse titel zorgde. Na de welhaast plichtmatige zege van Kirsten Wild in de afvalrace, was de 24-jarige Tukker de beste op de kilometer tijdrit na in de sprintfinale net tekort te zijn gekomen.

Een mooi succes en de beelden die ik ervan heb gezien waren pure topsport. Met twee keer goud, drie keer zilver en een keer brons doet Nederland het heel goed, al is er hier en daar misschien meer verwacht.

Dus een drukbezette week met als belangrijkste vraag van de week, die de komende weken en wellicht de komende maanden Nederland zal beheersen: ‘Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet?’

Foto: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 22 oktober 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web