Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 23 oktober …

Vandaag precies veertig jaar geleden overleed Victor Linart, een Belgische wielrenner van heel lang geleden die zich nog tijdens zijn carrière tot Fransman liet naturaliseren, omdat hij in dat land heel populair was en hij er ook bijna zijn hele leven heeft gewoond.

Voor de meeste bezoekers van de slogblog zal de naam niet veel meer zeggen, zelfs die van mijn generatie niet. Maar ik ken die naam nog wel en dat komt door mijn vader, want die raakte in mijn kindertijd niet uitgepraat over Victor Linart.

Over de adembenemende duels die de man als stayer in de jaren twintig uitvocht met de Nederlander Koos Storm. Op de Amsterdamse stadionbaan, waarvan mijn vader na een korte carrière als wielrenner een trouw bezoeker was.

“Rondenlang lagen ze met honderd kilometer per uur boven elkaar en net als je dacht dat de één ging winnen, dan vocht de ander zich weer langszij”, riep hij dan met glinsterende ogen.

Die Victor Linart kende ik toen ook al uit het blaadje Wielersport, waarin hij vaak beschreven werd als een lastige official van de UCI, die altijd wat te mopperen had over de motoren of over de veiligheid in de baan. Dat was als een van de stayers in een naoorlogse wedstrijd weer eens boven of onder een bepaalde lijn had gereden, waar hij niet rijden mocht.

Dat lastige jurylid was toen al Fransman, want de in Wallonië geboren Linart had zich in 1937 laten naturaliseren omdat hij in Frankrijk als renner aanbeden werd en er vaker verbleef dan in zijn vaderland. Hij was een wat arrogant en ijdel baasje, maar voor zover het zijn wielerprestaties betrof had hij wel enig recht van spreken. Hij was een van de succesvolste demifond-mannen uit de wielergeschiedenis.

Vijftien keer was hij kampioen van België, één keer won hij de Europese titel en vier keer was hij de sterkste van de wereld. Dat was in de hoogtijdagen van de stayerij toen hij te maken had met tegenstanders als Seres, Suter, Krewer, Sawall, Grassin, Paillard, Van Der Stuyft en Möller.

De naam van Koos Storm komt in dat rijtje niet voor, want die stopte in 1924 toen de grote jaren van Linart eigenlijk nog moesten beginnen. Van Nederlandse zijde had de Belg in zijn topjaren vooral te maken met Dickentman, Blekemolen, Snoek, Schlebaum en Leddy. Bovendien was Storm een echte thuisrijder, want wat hij in Amsterdam kon, kon hij nergens in het buitenland.

Linart was een donkere verschijning en door zijn gebroken neus leek hij een beetje op een indiaan. Om die reden noemden zijn collega’s hem De Sioux, wat je uit moet spreken als Soe. Dat klinkt weer als een Franse stuiver en als iemand echt arm is, dan bezit hij volgens het gezegde geen sou. Nou dat gold dan niet voor Victor Linart, want die was multi-miljonair.

Volgens mijn vader dan, maar hij vertelde er nooit bij of dat in Franse of in Belgische franken was.

Victor Linart was 88 jaar toen hij op 23 oktober 1977 naar de eeuwige jachtvelden verhuisde.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 23 oktober 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web