Het was met het weekje wel …

Het wielerseizoen 2017 loopt op zijn laatste benen. Gisteren werd in Zeeland nog de Tacx Pro Classic verreden, de zoveelste naam van wat oorspronkelijk de Ronde van Midden-Zeeland was.

Via de Delta Profronde, de Delta Tour Zeeland en de Ronde van Zeeland Seaports is het dus nu de Tacx Pro Classic. Zo weet de organisatie keer op keer te voorkomen dat het dezelfde weg gaat als zoveel mooie koersen, namelijk stoppen vanwege geldgebrek.

De koers werd gewonnen door Timo Roosen van LottoNL-Jumbo die op de valreep rebelleerde toen de ploeg de zege van Dylan Groenewegen aan het voorbereiden was. Ik hoop dat het de Brabander uit het wielerdorp Goirle niet kwalijk genomen is, zoals Lars Boom in het NK.

Ik denk dat het wel meevalt. Boom gooide de plannetjes van zijn ploeg in de war uit onvrede omdat hij de Tour niet mocht rijden en Timo deed het waarschijnlijk omdat hij zich even niet kon bedwingen.

Het is zo menselijk om als talent even te willen rebelleren tegen de stalorders en in de ploegleiding weten ze ook wel dat je zo’n jongen, die zich het hele jaar ondergeschikt moet maken aan het ploegbelang, af en toe wat succes moet gunnen.

Bij Mathieu van de Poel speelt dat geen enkele rol. Overal waar hij aan de start verschijnt van een veldrit, wil hij winnen. Hij doet dat dan ook met grote overmacht en won dit jaar zeven van de acht koersen waarin hij van start ging.

Slechts Lars van der Haar wist hem een keer te kloppen maar Wout Van Aert, zijn naaste concurrent van de laatste jaren, komt dit veldritseizoen nog niet in het stuk voor. Ik las dat Mathieu tot z’n 25ste zijn focus op het veldrijden blijft houden en zich pas daarna op de weg gaat oriënteren.

Of zijn vader en opa het daar mee eens zijn heb ik niet kunnen achterhalen, maar persoonlijk vind ik het jammer. Het is een heel andere renner, maar ik denk dat Theo Bos ook op de weg een topsprinter was geworden als hij niet zo lang op de baan had gereden.

In AD Sportwereld las ik vrijdag dat Annemiek van Vleuten na een overladen seizoen niet in bikini op een ver strand ligt, maar zich in sportpaleis Omnisport in Apeldoorn onder leiding van Peter Schep aan het voorbereiden is op het WK achtervolging dat eind februari 2018 wordt gehouden.

Zij traint nu al zo hard omdat het EK baanwielrennen, dat volgende week in Apeldoorn wordt gehouden, haar eerste graadmeter is hoe ver ze in deze gespecialiseerde baandiscipline kan komen.

Alleen het hoogste telt voor haar, want dat EK rijdt ze alleen om haar mogelijkheden te testen, want aan het WK zal ze alleen deelnemen als ze kansen ziet voor de trui. “Anders ga ik me al op het voorjaar richten als het wegseizoen weer begint.”

Een geweldige sportvrouw, jammer dat ze al 35 jaar is.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 15 oktober 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web