ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het balhoofdplaatje van Otto …

Deze maand is het vijftig jaar geleden dat het project Spoetnik van start ging; een Russisch ruimtevaartproject dat de eerste satelliet in een baan om de aarde bracht.

De eerste Spoetnik kwam in oktober 1957 in een baan om de aarde. Het ding bestond uit een aluminium bol van ongeveer een halve meter doorsnede, met daarin een accu, een koelsysteem, meetapparatuur en een radiozender, met buizen.

Die radio werkte op een vrij normale kortegolf frequentie, en iedere radioamateur ter wereld kon de bliepjes van de satelliet opvangen, alleen kon niemand behalve de Russen zelf ze ontcijferen.

De meetinstrumenten gaven bijvoorbeeld de buitentemperatuur door en de (zeer ijle) luchtdruk op grote hoogte. Aan de hand van de omlooptijd konden ze beneden op aarde uitrekenen of dat klopte met het drukverloop dat de satelliet doorgaf.

De Spoetnik was een sensatie, en een complete verrassing voor de Amerikanen die nog niet zo ver waren. De Spoetnik 1 verbrandde op 4 januari 1958 in de dampkring.

In de tweede Spoetnik ging het hondje Laika mee de lucht in. In totaal waren er vier Spoetniks, en daarna maakte de Russische luitenant Gagarin de eerste bemande ruimtevlucht.

Geen wonder dat de naam Spoetnik (in België) gedeponeerd werd als fietsmerk, en tot op de dag van vandaag is Spoetnik een begrip, bijvoorbeeld ook voor ijsjes.

Voor een fiets is de naam Spoetnik wel heel toepasselijk: het woord betekent in het Russisch: reisgezel.

Door Otto Beaujon, 13 oktober 2017 12:00

hoeveel jaar?

Volgens mij zit je er een jaar of 10 naast, Otto... :-)
Geplaatst door marcoV, 13 oktober 2017 13:04:41

Spoetnik

helemaal gelijk; toch een jubileum
Geplaatst door Otto, 15 oktober 2017 19:46:16

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web