ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Van de boekenplank van Wim …

IL ROMANZO DEL GIRO D’ITALIA

door Gian Maria Dossena

Nu er een Nederlander op de erelijst van de Ronde van Italië staat en nog wel van de honderdste editie, zal de belangstelling voor de Giro in ons land toenemen en er ook wel boeken gaan verschijnen over de op één na de belangrijkste etappekoers van het jaar.

Hoewel er veel meer boeken over de Tour de France zijn verschenen en nog verschijnen, is er wel degelijk een aantal mooie boekwerken over de Giro gemaakt, zoals dit prachtige fotoboek uit 1985.

Il Romanzo del Giro d’Italia is een boek waar elke liefhebber van het cyclisme veel plezier aan kan beleven. Het staat namelijk barstensvol foto’s uit de gehele geschiedenis van de Giro, die in dit boek ophoudt in 1985, het jaar van verschijnen en van winnaar Bernard Hinault (foto 3)

De verbindende teksten zijn heel summier en natuurlijk in het Italiaans, een taal die de meeste Nederlanders niet machtig zijn. De foto’s vertellen echter het verhaal op een zeer boeiende wijze.

Er zijn er tientallen die ik nooit eerder heb gezien. Het eindigt met Bernard Hinault in 1985 en het begint in 1907 met een foto van de toenmalige cracks Giovanni Rossignoli en Carlo Galetti.

Al klimmend rijden de twee onder een spandoek door van La Gazetto dello Sport. Veel aandacht ook voor Eberardo Pavesi, ook zo’n grote uit een ver verleden en natuurlijk Luigi Ganna (foto 2), de allereerste winnaar van de Giro.

Ganna zie je op een foto in een zo te zien heel steile beklimming en de volgauto, zo’n grote Fiat of Lancia, die veel meer moeite heeft om omhoog te komen dan de renner die hij moet volgen.

Dat zie je aan het feit dat de auto geduwd wordt en aan de deftig geklede meneer in een zwarte jas, een zwarte gleufhoed en een paraplu die de auto wandelend voorbijgaat. Het is geen gezicht, maar kostelijk om te zien.

Het boek staat vol met dat soort afbeeldingen. En daar smul ik van. Als het nog ergens te koop is, dan is het een aanrader ook als je de taal niet spreekt en kunt lezen. Het is smullen om er doorheen te bladeren en van de foto’s te genieten.

Foto’2: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 12 oktober 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web