Uit de wasserette van Henk …

Dit truitje heb ik van Wim de Vos, die eind jaren negentig en in de eerste jaren van deze eeuw een goede veldrijder was. Het veldrijden was hem met de paplepel ingegoten.

Vader De Vos mocht graag naar de koers gaan kijken en hij nam de kleine Wim altijd mee. Het was de tijd dat Hennie Stamsnijder en Rein Groenendaal elkaar op leven en dood bestreden.

In 1986 werd Wim wielrenner en hij legde zich helemaal toe op het veldrijden. Hij werd gelijk derde bij het WK voor junioren.

In 1993 werd hij prof en hij debuteerde met een derde plaats in het WK. In de jaren die volgden boekte hij aardige resultaten, maar de top haalde hij niet.

In 1996 stapte Rabobank in de wielersport en er werd ook een ploeg voor het veldrijden geformeerd. Jan Raas ging wel met De Vos praten, maar ze kwamen niet tot overeenstemming.

Zo kreeg hij te maken met sterke concurrentie in de personen van Adrie van der Poel en Richard Groenendaal. Hij moest keer op keer het onderspit delven maar op 12 februari 1997 was hij beide mannen in het NK in Zeddam te slim af.

Na maanden van ellende als gevolg van darmproblemen had hij die dag superbenen en hij vernederde de torenhoge favorieten. Groenendaal moest een halve minuut toegeven en Van der Poel nog iets meer.

De Vos was in de wolken en vol moraal ging hij naar het WK in München. Hij reed een prima wedstrijd, maar twee ronden voor het einde maakte een val een einde aan zijn illusies voor de regenboogtrui.

Er zat nog wel een podiumplaats in, maar hij verzwakte in de finale en een vijfde plaats was zijn deel. In de daarna volgende jaren was het allemaal iets minder, maar hij bleef tot 2003 een goede subtopper.

Waarschijnlijk was hij al te veel bezig met zijn rijwielzaak in Oosterhout, want twee heren dienen gaat nooit goed in de sport. Dit truitje van SpaarSelect dateert uit de laatste jaren van zijn carrière.

Foto 2: archief de wielersite.net

Door Henk Theuns, 11 oktober 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web