Het was me het weekje wel …

Met de Ronde van Lombardije, Il Lombardia moet je zeggen, is het seizoen 2017 min of meer afgesloten. Ik weet het, vandaag is er nog Parijs-Tours en later deze maand zijn er nog etappekoersen in Zuid-Afrika en China, maar die tellen toch minder.

Parijs-Tours is van een onvervalste klassieker steeds meer uitgekleed. De koers bestaat al sinds 1896, maar een echte klassieker vinden ze het bij de UCI niet meer. Kennelijk is het niet zwaar genoeg en vinden ze get in Aigle een koers voor sprinters.

Ik heb wel genoten van de Ronde van Lombardije. Vooral van de winnaar Vincenzo Nibali. Die liet het WK schieten om zich op de koers van de vallende bladeren voor te bereiden. Het resultaat was indrukwekkend, waarbij het opvalt dat tegenwoordig steeds meer koersen in de afdaling worden beslist.

Dalen is een specialisme en je zag het gisteren hoe Nibali met een gedurfde afdaling metertje voor metertje en vervolgens meters pakte op Thibaut Pinot met wie hij vooruit was. Door precies op het juiste moment toe te slaan forceerde hij de beslissing.

De Nederlanders kwamen er in de finale niet aan te pas op dat kleine rossige kereltje na. Sam Oomen tot het laatst in de voorste linies, terwijl Wilco Kelderman er in de slotkilometers vanaf moest.

Die kleine Sammie is toch wel de verrassing van dit seizoen. Hij heeft laten zien dat we in 2018 bergop behalve op Dumoulin, Kruijswijk, Kelderman, Mollema en hopelijk ook Poels en Gesink het nodige van Sam Oomen mogen verwachten.

Het is voor ons land een mooi seizoen geweest met natuurlijk de prestaties van Tom Dumoulin voorop. Winnaar van de Giro d’Italia en wereldkampioen tijdrijden, terwijl we zo’n vijftien jaar geleden nog overtuigd waren dat het met het Nederlandse wielrennen nooit meer wat ging worden.

Twee prachtige etappezeges in de Tour de France van Mollema en Groenewegen en drie Nederlanders bij de eerste tien in de Vuelta. Het kan niet op. Ik zal ongetwijfeld wel weer iets vergeten, maar ik vond het een seizoen om in te lijsten.

Het gaat trouwens nog wel even door met die successen, want Mathieu van der Poel is bij het veldrijden als een komeet uit de startblokken gekomen. Het grote talent liet ook weten dat hij voorlopig nog niet op de weg gaat rijden en dat is nou weer jammer.

Grootste optimist van de week: Dick Advocaat die na gisteravond nog mogelijkheden ziet om met dit povere Nederlands Elftal de play offs te bereiken. Dat heet op z'n Hollands de moed erin houden. Fluitend naar de galg.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 8 oktober 2017 10:00

en niks...

..., geen woord over je favorietje van de laatste tijd, Fred? Hij werd Nederlands kampioen op de Mountainbike onderdeel marathon (110 km - Eijsden)... :-)
Geplaatst door marcoV, 08 oktober 2017 19:38:11

Lars Boom

De finish van het Nederlands Kampioenschap Mountainbike heren elite werd voorzien om 13.30 uur.
Toen Fred zijn column publiceerde, 12.00 uur, was deze wedstrijd dus nog volop aan de gang en kon hij zeker nog niets schrijven over een winnaar.
Johan zou zeggen: dat is logisch..
Geplaatst door Ad Liesker, 09 oktober 2017 09:59:51

week...

Tja... zo'n week duurt toch echte tot en met zondag 24:00 uur... :-) Maar ik begrijp de "verzachtende omstandigheden" wel hoor, waar Ad Liesker zich ten faveure van Fred zich op beroept... :-)
Geplaatst door marcoV, 09 oktober 2017 10:23:20

Eerste dag van de week

Er valt over te discussiëren wat de eerste dag van de week is. Maandag of zondag.
Geplaatst door Arjan , 13 oktober 2017 13:03:20

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web