ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 13 oktober …

Als je naar de palmares van Henry Kass kijkt, dan vraag je je ongetwijfeld af waarom ik hem vandaag heb gekozen als de jarige van de dag. Het stelt niet veel voor wat de Luxemburger in de twee jaar dat hij beroepsrenner was, presteerde.

Toch heb ik hem gekozen, want dit is de eerste herkenbare foto die ik van hem zie. Hij lijkt een beetje op Norman Wisdom, als er nog iemand is die weet wie dat was. Een Britse komiek uit de jaren vijftig en zestig die de ene film na de andere maakte en op dezelfde manier een pet droeg.

Maar Henry Kass was een Luxemburger en wat me frappeert aan deze foto is het embleem op zijn borst. Een Duitse adelaar met een hakenkruis? Ik wil me daar niet in verdiepen, want ik herinner me Henry Kass om een andere reden.

Die herinnering dateert uit 1949 toen hij tweede werd in het wereldkampioenschap op de weg voor amateurs in Kopenhagen. Wereldkampioen die dag werd de Amsterdammer Henk Faanhof en nummer drie werd onze landgenoot Huub Vinken uit Geleen.

Aan zoveel sportsucces waren we in Nederland niet gewend en de maandag na dat kampioenschap stond er een grote finishfoto in de krant. Het was een foto van bovenaf genomen, want de fotograaf was met zijn camera op iets hoogs geklommen.

Het was een heel onduidelijke foto en de renners waren ernstig misvormd en onherkenbaar. Als ik me goed herinner ging Faanhof met één arm omhoog juichend over de finish en Kass, daar ongeveer drie lengten achter, toont de lichaamshouding van de verslagene.

Onder de foto stond de tekst: telegrafisch overgeseinde foto. Dat was toen een nieuwe techniek, waar de kranten heel trots op waren. Het zag er niet uit, maar voor de fotografen scheelde het een hoop werk, waarvoor eigenlijk geen tijd was.

Ze moesten nog steeds als een speer hun foto’s ontwikkelen en afdrukken, maar het probleem hoe ze die foto’s zo snel mogelijk op hun redacties in Nederland kregen, was opgelost. Per telegram.

Die techniek is inmiddels ver achterhaald en Cor Vos en zijn collega's presteren het tegenwoordig om foto's, waar ook ter wereld gemaakt, binnen enkele minuten op hun site te zetten waar de klanten ze zonder enig kwaliteitsverlies kunnen downloaden.

En Kass? Bijna nooit meer iets van vernomen. Hij reed in 1951 de Tour de France en viel in de twintigste etappe uit. Daarna wachtte de vergetelheid. Die ene foto staat echter nog op mijn netvlies. Telegrafisch overgeseind.

Henry Kass overleed op 7 september 1982 op 62-jarige leeftijd. Ook in dat opzicht heeft Henk Faanhof dik van hem gewonnen.

Foto: archief Wim van Eyle

Door Fred van Slogteren, 13 oktober 2017 9:00

Henri Kass

nog een mooie foto van hem, Fred - http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/coureurfiche.php?coureurid=21755
Geplaatst door Frans van den Muijsenberg, 13 oktober 2017 12:31:29

Henri Kass

en wat me nu opvalt.... dat hakenkruis en die Duitse adelaar. Duidelijk een foto uit het allerbegin van zijn carrière.
Geplaatst door Frans van den Muijsenberg, 13 oktober 2017 12:34:03

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web