Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 11 oktober …

Willy Monty was een Waalse renner uit de jaren zestig. Hij was een voorbeeldige knecht met de klasse van een kopman. Hij was allround en kon ondanks zijn redelijk forse gestalte goed de bergen op.

Zijn twaalfde plaats in de Tour van 1967 bewijst dat hij zeker klasse had, maar hij was geen coureur die iets opeiste. Zo werd hij een uitstekende helper van Jan Janssen in de Franse Pelforth-ploeg.

Jan is uiterst lovend over deze onvermoeibare domestique, want je hoefde Willy maar op kop van de groep te zetten, om een groepje uitlopers te achterhalen, om te weten dat het in orde kwam.

Al duurde het honderd kilometer, hij bracht het peloton terug. Veel heeft hij in zijn carrière, die duurde van 1963 tot 1971, niet gewonnen, maar hij was tevreden met zijn bestaan.

In de schaduw van zijn kopman. Als er gewonnen was, zat hij ‘s avonds aan tafel, volgens Jan, dan na te genieten als hij daar zijn aandeel in had geleverd.

Dan zat hij stilletjes in een hoekje glimlachend te luisteren naar de sterke verhalen die de extraverte ploeggenoten over tafel smeten. Met een biertje, want Willy moest altijd een biertje hebben als de schuif erop zat.

‘Een vent uit duizenden, een soort Zilverberg’, weet Janssen nog. Helaas ging het de laatste jaren van zijn leven niet goed met de onbaatzuchtige inwoner van Feluy. Nadat hij in 2002 een hartoperatie had ondergaan en dat niet helemaal goed is afgelopen, was hij een breekbare man.

Het lopen kostte hem op het laatst de grootste moeite, maar dat verhinderde hem niet om in 2007 in de woonplaats van Jean-Marie Leblanc op te duiken, waar de hele vroegere Pelforth-ploeg zich had verzameld voor een reünie.

Veel heeft hij zoals gewoonlijk niet gezegd maar die dag wel intens genoten. Stilletjes met een biertje te midden van zijn kameraden, zich lavend aan de mooie verhalen van vroeger, toen hij nog de Zilverberg van Jan Janssen was.

Willy Monty overleed op 9 november 2014. Hij werd 75 jaar.

Foto's: archief: dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 11 oktober 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web