ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Van de boekenplank van Wim …

100 JAAR 6-DAAGSEN VOOR PLOEGEN

door Jac van Reijendam

Een volger van de slogblog vroeg mij onlangs naar Jac van Reijendam en dan met name naar de boekjes die deze inwoner van Breda jaarlijks uitgaf vol met statistieken over de zesdaagsen.

Ik kon hem niet helpen. Weliswaar weet ik wie Jac van Reijendam is, ik ben zelfs een keer bij hem op bezoek geweest, maar heb al jaren niets meer over deze nijvere auteur vernomen of iets van hemzelf gehoord.

Het zou kunnen dat de man niet meer onder ons is, want hij was ouder dan ik en, zoals u weet, ben ik niet meer een van de jongsten. Het telefoonboek gaf niet thuis en om er voor naar Breda te reizen om hem nog eens te bezoeken, gaat me te ver.

Het bracht me er wel toe om het boekje dat ik van hem heb weer eens uit de kast te halen. Ik doe dat regelmatig, want iedere keer als ik een stukje moet schrijven als er die dag een vroegere zesdaagsenheld jarig of overleden is haal ik daar wat informatie uit.

Het boekje dat in mijn bezit is, dateert uit 1998 en het is een dubbeldikke uitgave, ter gelegenheid van het feit dat het dat jaar een eeuw geleden was dat de eerste zesdaagse voor koppels werd verreden.

Daarvoor waren er wereldwijd al 55 zesdaagsen georganiseerd, maar voor individuele renners. Dat waren ijzeren kerels die 144 uur aaneen op de baan onafgebroken rondfietsten, op de fiets aten en dronken en soms ook in slaap vielen omdat iedere vorm van rust verboden was.

Omdat er soms geen enkele renner meer overbleef en er dus ook geen winnaar was, ontstond het idee van de koppels, waarbij reglementair werd bepaald dat er altijd minimaal een van de twee in de baan moest zijn.

De ander kon zich dan verzorgen of een hazenslaapje doen. Dat laatste viel niet mee in een cabine direct naast de baan waar om de paar seconden de houten latten ratelden omdat er renners overheenreden.

Van Reijendam heeft jarenlang alles bijgehouden. De uitslagen natuurlijk, maar ook de samenstelling van de koppels, de uitslagen per stad, het aantal overwinningen en het aantal deelnames per renner. En nog veel meer.

Tussen al die informatie staan talloze foto’s uit zijn eigen archief. Dat heeft hij ooit van iemand gekregen die het van zijn overleden vader had geërfd en het te kostbaar vond om het in de vuilnisbak te kieperen.

De overledene was bij leven een groot liefhebber van de zesdaagse geweest en had een kaartenbak aangelegd en had op ieder kaartje in een kriebelig handschrift de uitslagen van de betreffende renner genoteerd. Met daarbij een schat aan deels unieke foto’s.

Dat heeft Van Reijendam kennelijk allemaal in een computer ingevoerd, hoewel ik die in zijn piepkleine woning nergens zag staan. Om jaarlijks zo’n boekje te maken en die naar zijn vaste klantjes te distribueren.

Hij deed er bij mijn bezoek nogal laconiek over, maar het moet een heidens werk zijn geweest. Daarom mag er in Ahoy’ best een klein standbeeldje komen voor Jac van Reijendam.

Ik ben echter bang dat ze hem daar al vergeten zijn. Of nog erger nog nooit van hem hebben gehoord.

Door Fred van Slogteren, 5 oktober 2017 12:00

Jac van Reijendam

Zoals een trouwe volger van de slogblog mij zojuist meldde is Jac van Reijendam op 21 september 2016 op 77-jarige leeftijd overleden. Ik hoop dat zijn nabestaanden een goede bestemming hebben gevonden voor zijn archief en dat het niet op de stoeprand is geëindigd. Zo gaan die dingen helaas vaak.
Geplaatst door Fred, 06 oktober 2017 14:33:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web