Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 8 oktober …

In zijn glorietijd werd de naam van Giuseppe Beghetto vaak in één adem genoemd met die van zijn landgenoot Sergio Bianchetto. Het waren allebei sprinters en ze reden ook vaak samen op de tandem.

Bianchetto & Beghetto, het klonk een beetje als Watt & Half Watt, lang geleden de Europese tegenhangers van Laurel & Hardy. B & B wonnen samen goud op de tandem tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome.

Bianchetto herhaalde die prestatie vier jaar later, maar met een andere maat omdat Giuseppe Beghetto naar de profs was overgegaan. Daar won hij drie keer (in 1965, 1966 en 1968) de wereldtitel.

Hij wisselde de regenboogtrui in die jaren af met de Belg Patrick Sercu, de latere recordhouder van gewonnen zesdaagsen, die in 1967 en 1969 de snelste sprinter van de wereld was.

Net als Sercu wilde Beghetto ook graag op de weg naam maken om ritten te winnen en het liefst in de grote rondes. Hij oefende in 1969 in de Ronde van Sardinië en hij won er twee etappes.

Een jaar later maakte hij in de Tour de France deel uit van de Italiaanse Ferretti-ploeg, waarvan de Zweed Gösta Pettersson de kopman was. Het spichtige sprintwonder uit Padua besefte al snel dat dit andere koek was.

Toen de bergen opdoemden ging hij als een speer naar huis. Weer een jaar later won hij nog een ritje in de Tirreno en toen was het wel gedaan met zijn wegsuccessen. En Bianchetto?

Die is veel te lang amateur gebleven om nog bij de profs te slagen, maar het dient gezegd: de twee beleefden de nadagen van het ooit zo populaire sprintnummer. Er was geen droog brood meer in te verdienen en Jan Derksen heeft daar tranen met tuiten om gehuild.

Giuseppe Beghetto viert vandaag bij leven en welzijn zijn 78ste verjaardag.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 8 oktober 2017 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web