Het was me het weekje wel …

Ik vond het vorige week zondag een mooie strijd om de wereldtitel, maar helaas was het een parcours waar niemand het verschil kon maken. Behalve dan Peter Sagan in de laatste meters.

Maar dat wilde niet zeggen dat er niets te genieten was. Zoals van Lars Boom (foto 1). Wat is dat toch een fantastische coureur als hij het op z’n heupen heeft. Hij zat lang in een kopgroep en dan zag je ze naar adem happen als hij op kop kwam.

Met die grote motor ging het onderuit de zak, maar dat maakte ook niet het verschil. Jammer dat we dat soort uitspattingen van Lars zo weinig zien. Maar daar slaat iedereen hem regelmatig voor om de oren.

Genoten heb ik ook van onze vrouwen. Twee wereldtitels. Van die bewonderenswaardige Annemiek van Vleuten in het tijdrijden en van Chantal Blaak in de wegwedstrijd. Ook die moest het van haar inhoud hebben. En van haar gogme.

Op de dag van de titelstrijd voor de vrouwen hoorde en las je overal dat van de Nederlandse ploeg iedereen had kunnen winnen. Dat was ook zo en in feite was dat een dag later bij de mannen net zo.

Wat ik ook zo mooi vind bij de vrouwen is dat Marianne Vos (foto 2) zich zo lekker voelt in haar nieuwe rol. Het lijkt wel of er na haar sabbatical een last van haar is afgevallen en ze weer intens van het fietsen geniet.

Ze heeft geen enkele moeite met haar nieuwe rol in de schaduw van Vleuten en Van der Breggen, die toch wel de kopvrouwen zijn van de oranjemeiden. Ze is net zo blij als er gewonnen wordt, als toen ze zelf nog in regenboogtruien en gouden medailles grossierde.

Ook mooi om te zien is het verschil in karakters tussen Van Vleuten en Van der Breggen. Dat stralende geluk van Annemiek tegenover dat koele relativerende van Anna. Die is ook blij als ze wint, maar altijd met de rem erop.

Ik heb genoten van het WK in Bergen, overigens een prachtige stad in een prachtige omgeving. Het parcours had alleen een tikkie lastiger moeten zijn.

En nu zit het seizoen al weer bijna op. Aanstaande zaterdag nog de Ronde van Lombardije en dan gaan de dames en heren aan een welverdiende vakantie beginnen. Mathieu van der Poel heeft al weer zijn eerste crossen gewonnen en over een maandje draait zesdaagsencarrousel weer.

Ons rest terugkijken op een geweldig seizoen als we 2017 bijzetten bij de topjaren van het Nederlands cyclisme.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 1 oktober 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web