Uit de wasserette van Hank …

Deze prachtige Panasonic-trui is ooit door Henk Lubberding gedragen. Nadat hij daarvoor jarenlang in de Raleigh-kleuren had gereden. Peter Post en Henk Lubberding leken vier handen op één buik.

Ik geloof dat het in de professionele wielersport redelijk uniek is dat een renner zestien jaar lang met dezelfde ploegleider samenwerkt. Henk Lubberding heeft dat gepresteerd en dat is knap.

Iedereen wist in die tijd dat Peter Post niet de makkelijkste baas was. De renners in zijn ploegen waren niet zijn grootste fans, maar bleven bij de ploeg omdat die zo succesvol was en er veel werd verdiend.

Lubberding manoeuvreerde daar tussendoor, bemiddelde, trok de angel uit een conflict, zag alles, hoorde alles en loste problemen op voor het etterende conflicten konden worden. In en buiten de koers een echte wegkapitein.

Henk is een ontzettend aardige vent met wie je niet gauw ruzie krijgt, maar hij laat ook niet over zich lopen. Hij heeft een bepaalde instelling waardoor hij met bijna iedereen door één deur kan. Maar hij zegt met zijn harde stem altijd waar het op staat.

Bovendien is hij bijzonder intelligent en heeft hij destijds een manier gevonden om met Post te kunnen omgaan zonder rottigheid. Er zal best wel eens iets voorgevallen zijn en ook hij heeft ongetwijfeld wel eens een aanvaring met Post gehad.

Beide partijen hebben echter altijd zo veel respect voor elkaar gehad dat het altijd weer is opgelost, voor het in de krant stond of er rechters aan te pas moesten komen. Het heeft me dan ook niet verbaasd dat Henk Lubberding na zijn carrière en een kortstondige loopbaan als veehouder van die intermenselijke kwaliteiten zijn beroep heeft gemaakt.

Zijn gave om goed met mensen te kunnen omgaan werd de basis voor zijn bedrijf ‘Teambuilding Henk Lubberding’. Hij is enerzijds een eenling en anderzijds een bruggenbouwer. De boel bij elkaar houden, was als renner zijn credo en als ondernemer niet minder.

Toen in 1983 de Raleigh-ploeg door ruzie uit elkaar viel is een hele groep renners met een kwaaie kop vertrokken. Henk had daar begrip voor, maar hij volgde toch zijn eigen weg. Dat was bij de Panasonic-ploeg van Peter Post, zonder diens lijfeigene te zijn.

Henk werd de spil van de ploeg die al die verschillende karakters en nationaliteiten bij elkaar hield en rust gaf. En zo kon Panasonic jarenlang een prachtige en succesrijke ploeg zijn. Post zorgde voor een vlekkeloze organisatie met Henk als zijn people manager.

Foto 2: © T&T Tekst & Traffic

Door Henk Theuns, 27 september 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web