Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 30 september …

In de jeugdrangen was Gert Steegmans de evenknie van het grote talent Tom Boonen en ze heersten er als vorsten. Bij de profs was Boonen vrijwel direct een vedette en gedragen door het Vlaamse chauvinisme bepaalde Tommeke sindsdien het wielerenthousiasme van gans het volk.

Gert Steegmans deed er langer over om als beroepsrenner de volksgunst te verwerven, maar toen hij in 2007 in de Tour de France zo krachtig de sprint voor Boonen aantrok, dat die er niet meer overheen kon komen, werd ook hij in de Vlaamse armen gesloten.

Met Tom en Gert zouden ons mooie tijden wachten, zo was het algemene gevoel in Vlaanderen In het prille seizoen van 2008 ging Gert direct tekeer in Parijs-Nice, waar hij bijna spelenderwijs de eerste twee etappes won.

Op de Champs Elysées bleef hij in datzelfde jaar, subliem gelanceerd door Steven de Jongh, snelle mannen als Ciolek, Freire en McEwen voor in het slotakkoord van de Tour de France.

Met die victorie redde hij op de valreep de eer van België en van zijn ploeg Quick-Step. Hij had met die prestatie zijn contract natuurlijk aanzienlijk kunnen verbeteren, maar in de eerste week van de Tour werd bekend dat Gert Quick-Step ging vertrekken.

Hij verruilde in 2009 de Belgische kampioenenploeg voor de Russisch/Italiaanse formatie Team Katusha. Het was een beslissing waar hij achteraf nogal spijt van kreeg, want het werd een verloren jaar.

In de eerste plaats vanwege aanhoudende rugklachten en in de tweede plaats door zijn weigering de dopingclausule van zijn sponsor - toen nog Tinkoff - te ondertekenen. Had hij iets te verbergen, was hij niet zuiver op de graat?

Niets van dat alles, maar hij was het niet eens met een clausule in die verklaring. Met zijn handtekening zou hij akkoord gaan met de bepaling dat hij vijf maal zijn jaarsalaris naar meneer Tinkoff moest overmaken als hij betrapt zou worden op doping.

Hij tekende vervolgens bij Radio Shack, maar al na een jaar keerde hij terug naar Quick-Step, waar hij vier seizoenen verbleef om zijn carrière af te sluiten bij Trek Factory Racing.

Hij was bij zijn terugkeer bij Quick-Step niet meer dezelfde renner en aan zijn erelijst is nauwelijks nog iets toegevoegd. In ieder geval geen overwinning meer van betekenis.

Gert Steegmans viert vandaag zijn 37ste verjaardag.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 30 september 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web