Het was me het weekje wel …

Er is dit jaar zelden een week geweest dat we met recht kunnen zeggen: ‘Het was me het weekje wel’. Het begon al op zondag. Eerst de meiden van Sunweb met vier Nederlandse rensters die goud haalden in de ploegentijdrit. Nummer één!

Een Nederlandse zege, want in tegenstelling tot het mannenteam van die zo succesvolle ploeg heeft de damesploeg een Nederlandse licentie. De mannen hebben er een, uitgegeven door de Duitse wielerbond.

Maar met een Nederlands management, Nederlandse ploegleiders en tien Nederlandse renners op een totaal van 25, mag je toch wel zeggen dat het een ploeg is met een sterk geaccentueerd Nederlands tintje.

Van de zes renners die in de ploegentijdrit van start gingen waren drie van de zes Nederlander en zonder de inbreng van Dumoulin en Kelderman was die wereldtitel er niet gekomen. We claimen deze wereldtitel dan ook. Nummer twee!

Dinsdag was het weer raak toen Annemiek van Vleuten definitief afrekende met haar trauma (if any) van die vreselijke van in de Olympische titelstrijd, door met overmacht wereldkampioen tijdrijden te worden. Nummer drie!

Minstens zo indrukwekkend was woensdag de zege van Tom Dumoulin, die wederom liet zien waartoe hij als tijdrijder in staat is. Bijna in de schaduw van de twee minuten voor hem gestarte Chris Froome, ging hij als wereldkampioen over de finish. Nummer vier!

Waren de voorspellingen over het vijfde Nederlandse succes vooraf niet van de lucht, van enige druk was bij de acht Hollandse meiden geen spoor. Ze controleerden en beheersten de koers en het was Chantal Blaak die op het juiste moment de demarrage plaatste. Nummer vijf!

En dan nu vandaag. De strijd om de wereldtitel bij de mannen. Of nummer zes er inzit, waag ik te betwijfelen, maar je kan nooit weten. Er staat een ijzersterk negental aan de start en gezien de vijf eerdere successen deze week zal er ongetwijfeld een overwinningsroes ronddwalen in het Nederlandse kamp.

Boom, De Kort, Dumoulin, Langeveld, Mollema, Poels, Terpstra, Van Emden en Van Poppel (Danny) moeten aan die overwinningsroes handen en voeten geven. De te kloppen mannen zijn Peter Sagan en Greg Van Avermaet maar die hebben allebei recentelijk geen grote koers gereden.

Van de Nederlanders denk ik dat Dumoulin geen centimeter ruimte krijgt om er alleen vandoor te gaan. Dat opent mogelijkheden voor types als Mollema en Terpstra, maar ook voor Lars Boom.

Nu die in het afgelopen jaar een lading kritiek heeft gekregen waar menige renner de fiets definitief van in de schuur zou zetten, daar moet het dit grote talent toch prikkelen tot een topprestatie.

De Brabander is in vorm, gezien zijn recente zege in de Tour of Britain en een Lars in vorm is hongerig. Zijn mooiste zeges behaalde hij na figuurlijke schoppen onder zijn kont en draaien om zijn oren, dus wie weet.

Kwart over één zit ik straks voor de buis, ik laat Ajax verder modderen en hoop op een prachtige koers met naar ik vurig hoop: Nummer zes?

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 24 september 2017 10:00

ploegentijdrit exit

Aan al het succes op de TTT (team time trial) komt een end. De kersvers gekozen nieuwe voorzitter van de UCI David Lappartient heeft in al zijn wijsheid besloten dat het afschaffen ervan zijn eerste wapenfeit zal zijn. 2018 (Innsbruck) en 2019 (Yorkshire) zijn de laatste kansen en dan is er dus aan WK al rap een einde gekomen sinds de intrede ervan in 2012. :-(
Geplaatst door marcoV, 24 september 2017 11:08:41

geen verrassing

Die beslissing is geen verrassing als maar elf van de achttien WorldTour ploegen meedoen. Bij het wereldkampioenschap ploegentijdrit mag geen WT-ploeg ontbreken. En ook de beste ProContinental ploegen moeten meedoen.
Geplaatst door Fred, 24 september 2017 16:43:49

moeten

De UCI regel 9.2.017 verplicht niet tot deelname aan de TTT. Heel losjes wordt de selctie procedure jaarlijks vastgesteld.
Geplaatst door marcoV, 24 september 2017 18:29:45

mpeten 2

Ik bedoel het woord 'moeten' niet in de betekenis van volgens de regels, maar meet als ' aan hun stand verplicht'.
Geplaatst door Fred, 25 september 2017 04:21:03

aan hun stand verplicht...

klopt... eens... Maar ploegen moeten dit zelf bekostigen in tegenstelling tot de nationale selecties op individueel gebied, welke door de lands bonden wordt betaald. Kijk, voor Sky is dat geen probleem. En ook als het binnen Europa is willen ploegen dit soms nog wel overwogen. Maar je zag in de zandbak van Doha vorig jaar dat er maar 8 van die ploegen waren...
Geplaatst door marcoV, 25 september 2017 08:38:45

100 km.

Het mooist zou zijn dat de oude 100 km. ploegentijdrit weer werd ingevoerd voor mannen en voor vrouwen. Een Nederlands viertal met Dumoulin, Kelderman, Van Emden en Boom zou voor een jaar of vijf een abonnement kunnen nemen op de wereldtitel. Nu vind ik het raar dat een zestal van Sunweb bij de wereldkampioenschappen, waar alles om nationaliteiten gaat, bestaat uit drie Nederlanders, een Australiër, een Deen en een Duitser op het conto komt van Duitsland, omdat de gehele ploeg een Duitse licentie heeft.
Geplaatst door Fred, 25 september 2017 12:27:29

100 km (2)

Goed voorstel, Fred. Al zou ik voor Boom Clement selecteren. :-)
Geplaatst door marcoV, 25 september 2017 16:54:37

100 km. (3)

Ben ik met je eens, maar als Lars het op zijn heupen heeft, zoals gisteren, dan telt hij voor twee.
Geplaatst door Fred, 25 september 2017 18:08:30

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web