Van de boekenplank van Wim …

DE STRIJD OM DE REGENBOOGTRUI 1927-1984

door Wim van Eyle, Evert van Mokum en Jos Van Landeghem

Nieuwe bezoekers van de slogblog zullen de naam van deze rubriek waarschijnlijk niet begrijpen, omdat de wekelijkse blog op de donderdag altijd door mij wordt geschreven en geplaatst. De rubriek is echter ooit begonnen door Wim van Eyle, de man die vanaf zijn zestiende meen ik alles is gaan sparen wat met het Internationale wielrennen Te maken heeft.

Krantenverslagen, foto’s, jaargangen van wielertijdschriften uit binnen- en buitenland, boeken en ga zo maar door. Alles wat de moeite waard was, werd bewaard, gerubriceerd, gecatalogiseerd om elk specifiek onderdeel maar zo snel mogelijk terug te kunnen vinden. Omdat hij tegelijkertijd als een bezetene ook alles spaarde wat met Nederlandse jazzmuziek te maken had, kwam hij op een gegeven moment voor de keus te staan om zijn collecties te minimaliseren of naar een grotere woning te verkassen.

Dat zijn lieve vrouw Stella hem niet met al die oude troep het huis uit heeft gebonjoerd mag een wonder heten, want toen hij een groter huis had gevonden kreeg het echtpaar pas goed zicht op wat hij in al die jaren bijeen had gebracht. Het is een huis met een royale aanbouw, waar je wel drie oude Amerikanen in kunt stallen, dat Wim vol zette met metershoge schappen waarop alles werd neergezet, gestapeld of in hangmappen opgehangen. Hij heeft er menig wielerliefhebber en auteur van wielerboeken rondgeleid en hen in verbijstering weer uitgelaten.

Ik zal mijn eerste kennismaking nooit vergeten, hoewel dat al weer twintig jaar geleden moet zijn. Ik was begonnen aan de biografie van Peter Post en na die rondleiding haalde hij het dossier van de Amsterdamse slagerszoon tevoorschijn. Het was een stapel papier met een dikte, schat ik vanuit mijn herinnering want ik heb het na gebruik natuurlijk netjes teruggebracht, van zo’n twintig centimeter. Ik mocht het meenemen en kon goed gedocumenteerd aan mijn eerste boek beginnen.

Toen Wim op een leeftijd kwam dat het hem wat teveel werd, heeft hij de collectie verkocht aan Het Nederlands Sportmuseuum in oprichting, dat ik meen in Oldenzaal moest komen in een soort kasteelachtige ambiance. Het is bij plannen gebleven, want de initiatiefnemers kregen het financieel niet rond. Zo belandde de collectie Van Eyle in een expeditielood in Duitsland, waar het jaren onbereikbaar heeft gelegen. Doodzonde, zeker voor iedereen die het plan opvat om een wielerboek te schrijven.

Ik had Wim laatst weer eens aan de telefoon en nadat we als bejaarde leeftijdsgenoten onze kwalen hadden besproken, vertelde hij me dat de collectie deels door het Vlaamse wielermuseum in Roeselare is aangekocht. Helaas niet de gehele collectie, maar wel al die duizenden boeken die tot Wim’s verzameling behoorden. Behalve natuurlijk de circa twintig werken waar hij zelf voor heeft getekend. Voor het merendeel statistisch materiaal voor de vele wielerliefhebbers die daar belangstelling voor hebben.

Maar ook krakers als Een eeuw Nederlandse Wielersport uit 1980 en 100 Jaar Wegrenners, uit 1994 dat hij samen met Jacques Burremans schreef en samenstelde. De exemplaren in mijn bezit zijn zo vaak geraadpleegd dat ze bijkans uit elkaar vallen. Ik denk dat de wielerliefhebbers Wim heel dankbaar mogen zijn, dat hij met al dat monnikenwerk ons heeft laten meegenieten van zijn immense verzameling. Het is eigenlijk een grote schande dat het Belgen zijn die het belang ervan hebben ingezien en het hebben aangekocht.

Om de nu 81-jarige Wim ( ik kan me een jaartje vergissen) in de week van het WK op deze plaats nog eens te eren, hierbij een afbeelding van een van zijn boeken met de titel De strijd om de regenboogtrui 1927-1984. Hij maakte dat boek niet alleen, maar met twee coryfeeëdn uit de Nederlandse (Van Mokum) en Belgische (Van Landeghem) wielerjournalistiek.

Een chronologische beschrijving van alle wedstrijden om de wereldtitel van de eerste keer in 1927 (Alfredo Binda) tot en met de laatste keer in 1984 (Claude Criquelion). Had hij nog een jaartje gewacht dan had ook de wereldtitel van Joop Zoetemelk erin gestaan want dat was in 1985. Joop is nog steeds de laatste Nederlandse wereldkampioen op de weg bij de profs. En ik ken niemand in Nederland die meer verheugd zal zijn als er zondag weer eens een landgenoot op het hoogste schavotje zal staan dan Wim van Eyle.

Dat zou kunnen, want na vier Nederlandse overwinningen moeten onze mannen in een overwinningsflow zitten. Tom Dumoulin vooral. Want wat zei die gisteren na zijn grandiose zege? Dat de benen goed voelen en dat hij heel veel zin heeft om het succes door te trekken. Te vermoeid, zegt u? Jongstleden zondag heeft hij beulswerk verricht in de ploegentijdrit om drie dagen later de hele internationale tijdritelite op een hoop te rijden.

Hij herstelt snel; het moet dus kunnen na weer drie dagen rust en wat lichte training. Maar Terpstra of Poels mag natuurlijk ook of een andere Nederlander.

Veel plezier zondag, Wim. Zo lang ik het kan opbrengen om met de slogblog door te gaan zal deze rubriek jouw naam dragen.

Foto 2: © T&T Tekst & Traffic

Door Fred van Slogteren, 21 september 2017 16:30

Wereldkampioen!

Was er niet een nadruk van "Wereldkampioen! De strijd om de regenboogtrui 1927-1984" met daarin een (losbladig?) toegevoegd hoofdstukje over Zoetemelk's wereldtitel?
Geplaatst door Ad van der Linden, 21 september 2017 17:41:55

Collectie

Een deel van de Wim van Eyle collectie vond ik laatst bij het Hennie Kuiper museum in Denekamp! Oogde wat onbeheerd!
Geplaatst door Jan Houterman, 21 september 2017 22:48:44

toevoeging

Het is inderdaad juist wat Ad van der Linden schrijft. Het jaar nadat het boek is uitgekomen werd Joop Zoetemelk wereldkampioen. In overleg met de uitgever is er toen een soort inlegvel aan de nog niet verkochte voorraad toegevoegd over de wereldtitel van Joop. Ook Jan Houterman heeft gelijk. De boeken uit mijn voormalige collectie zijn aan het wielermuseum in Roeselare verkocht, de rest is in onderdelen door diverse partijen aangeschaft, waaronder Hennie Kuiper. Complimenten voor jullie oplettendheid.
Geplaatst door Wim van Eyle, 23 september 2017 07:29:06

multon en wim van eyle

beste mensen, ik zoek wim van eyle, ivm verhaal over Herman Nicolaas van der Voort, ook bekend als edward multon, en nog enige tientallen andere pseudoniemen.
Graag contact, dank en sportieve groet,
Rolf Bos
Geplaatst door Rolf Bos, 19 augustus 2018 16:14:41

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web