Het was (wordt) me het weekje wel …

Het was een rustig weekje dat achter ons ligt. Na de Ronde van Spanje was er een betrekkelijke rust, ook al draaide de Ronde van Denemarken met al die Pedersens die elkaar afwisselden. Maar de grote jongens genoten van hun prestaties in de Vuelta of likten hun wonden.

Wilco Kelderman (foto 1) die op de voorlaatste dag van het podium kukelde en in de slotrit van de vijfde nog naar de vierde plaats opklom, was allerminst teleurgesteld. Derde was mooi geweest, maar vierde net zo mooi, straalde hij.

Hij mag vooral tevreden zijn dat hij na enkele jaren van tegenslag in de vorm van blessures nu weer op het hoogste niveau mee kan doen en er misschien in de komende jaren nog meer in zit.

Hij is een groot talent, maar in 2013 is er misschien wat te veel druk op zijn schouders gelegd, omdat we er in Nederland goed in zijn om de volgende Joop Zoetemelk te benoemen. Dat zal mentaal ook wel op Wilco hebben gedrukt, hoewel hij flegmatiek overkomt.

Van de grote koersen resten nu nog de wereldkampioenschappen op de weg in het Noorse Bergen, die vandaag beginnen met de ploegentijdritten voor de vrouwen en de mannen en dan op 7 oktober nog de Ronde van Lombardije.

Het moet gek lopen als er vandaag en in de resterende zeven dagen geen WK-goud in zit. Bij de vrouwen in de ploegentijdrit zijn onze beste dames over meerdere ploegen verdeeld, maar bij de heren behoren lottoNL-Jumbo en Sunweb tot de kanshebbers.

In de individuele tijdrit hebben we dinsdag voor de vrouwen een grote kans op een regenboogtrui met kanjers als Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk (foto 2) aan de start.

Woensdag bij de mannen zullen alle ogen gericht zijn op Tom Dumoulin (foto 3), die voor deze klus de Ronde van Spanje liet schieten. Reken maar dat hij tot in de puntjes is voorbereid. Toch zijn er voldoende concurrenten om hem van het goud af te houden

Mannen als Rohan Dennis, Tony Martin, Primoz Roglic en vooral Chris Froome zullen het hem niet cadeau doen. En dan is er ook nog Wilco Kelderman die in topvorm uit de Vuelta is gekomen.

De kans dat er een Nederlandse dame zaterdag in de regenboogtrui op de hoogste trede van het erepodium staat is heel groot en ik tip bij deze Annemiek van Vleuten, die een geweldig seizoen (bijna) achter zich heeft.

Bij de mannen is de kans minder groot, hoewel ik me afvraag met welke bedoeling Niki Terpstra de Vuelta heeft gereden. Anoniem, want we hebben hem in de Vuelta nauwelijks opgemerkt, maar hij was er wel en met een duidelijk doel: op 23 september in Bergen super zijn.

En wat te denken van Wout Poels die in topvorm de Vuelta heeft beïndigd op een zesde plaats. Dat heeft een renner die als eerste taak zijn kopman moest dienen, zelden voor elkaar gekregen. Maar ook Kelderman is in topvorm, al moet die zich net als Dumoulin op de woensdag ervoor helemaal uit elkaar trekken om kans op de wereldtitel tijdrijden te maken.

Dat geldt dus ook voor Dumoulin, die er na de tijdrit in de wegwedstrijd niets van bakte. Maar hij was toen nog geen Girowinnaar en adel verplicht.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 17 september 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web