Uit de wasserette van Henk …

Deze regenboogtrui heeft toebehoord aan Rudy Dhaenens, de wereldkampioen van 1990. Hij was een heel goede renner, maar ook een enorme pechvogel. Hij zou de geschiedenis zijn ingegaan als een anti-held als hij die wereldtitel niet had behaald.

Het waren de jaren waarin Indurain, Fignon, Argentin, Breukink, Bugno, Delgado, Kelly en LeMond de dienst uitmaakten. Een sterke generatie waar Rudy Dhaenens door zijn bescheiden karakter bij in de schaduw stond.

Hij was een degelijke sub-topper die door pech maar niet kon doorbreken naar de status van een toprenner. In de finale van Parijs-Roubaix van 1987 reed Dhaenens voorop met Flup Vandenbrande en de overwinning lonkte.

Hij wist dat hij in de sprint aan Vandenbrande geen kind zou hebben toen plotseling vanuit het niets Eric Vanderaerden aansloot, een van de snelste mannen van het toenmalige peloton.

Ook een Touretappe werd hem niet gegund door de pechduivel. In de Tour van 1989 was hij in de laatste kilometers van de elfde rit van Blagnac naar Luchon alleen ontsnapt en met nog driehonderd meter te gaan, leek de zege in de tas te zitten.

Maar in de laatste bocht gleed zijn fiets onder hem weg en maakte hij een schuiver van een tiental meters. Hij stond direct weer overeind, greep zijn fiets, maar op dat moment suisde het hele peloton langs hem heen en spurtte Mathieu Hermans naar de zege.

Maar op 2 september 1990 zat het hem eindelijk mee en werd hij op bewonderenswaardige wijze wereldkampioen na een titelstrijd waarin hij in het verre Japan samen met zijn landgenoot Dirk Dewolf iedereen had gedomineerd.

Veel plezier heeft hij aan zijn regenboogtrui niet beleefd, want het schip met goud is niet bij hem binnengelopen. Hij had gehoopt verder als kopman bij een grote ploeg zijn carrière meer reliëf te kunnen geven, maar dat zat er niet in.

In de rij van wereldkampioenen neemt hij een bijzondere plaats is. Er staan namen bij die op die lijst niet mogen ontbreken, maar ook renners die volgens de mores van het peloton nooit wereldkampioen hadden mogen worden.

Zij voelden de vloek van de regenboogtrui. Rudy Dhaenens hoort zeker niet bij die groep. Zijn wereldtitel was onomstreden. Toch heeft hij ook die vloek ondervonden. Hij was een aardige, lieve man die zijn kwaliteiten als wielrenner ondergeschikt maakte aan zijn bescheiden persoonlijkheid.

Een pechvogel tot op het laatst. Op 5 april 1998 was hij op weg naar de aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen om daar voor Eurosport commentaar te geven. Op de E40 overkwam hem een ernstig ongeluk.

Levensgevaarlijk gewond werd hij naar het ziekenhuis in Aalst gebracht, waar hij een dag later overleed. Vier dagen voor zijn 37ste verjaardag. Als je voor een dubbeltje geboren bent …

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 13 september 2017 12:00

Kneet

Een belangrijk stukje mis ik nog in dit verhaal; het zegt meer over de mens Dhaenens dan over de wielrenner, maar is vermeldenswaard. Beide betrokkenen zijn er al heel lang niet meer om het toe te lichten.

(NRC interview van 1990)

Hij verwijst naar het felicitatie-telegram dat hij een dag na zijn wereldtitel van Knetemann kreeg. In maart 1983 schoot hij in Dwars door Belgie de Nederlander die op een auto was gebotst te hulp toen deze zwaar gewond aan de kant van de weg lag. Dhaenens was de enige renner die afstapte om Knetemann te helpen. Hij was door een lekke band achterop geraakt. 'Plotseling zag ik honderd meter voor me Knetemann door de lucht vliegen. Het was een verschrikkelijk gezicht. Ik ben onmiddellijk gestopt. Het eerste wat Gerrie vroeg of hij wat aan zijn gezicht had. Niks jongen, zei ik. Ik heb zijn arm bij de slagader afgebonden omdat hij verschrikkelijk bloedde. Later bleek dat dat heel belangrijk is geweest. Zijn arm had misschien geamputeerd moeten worden. Ik ben net zo lang bij hem gebleven tot de ambulance kwam. Ik heb op dat moment niet beseft dat hij dood had kunnen bloeden als ik hem niet had geholpen. Ik vond het heel normaal.'

Geplaatst door Edo Elfrink, 13 september 2017 15:03:15

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web