ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 19 september …

In Frankrijk wemelt het van de Fransen met Spaanse namen. Dat is een gevolg van de massale bevolkingsvluchten tijdens de Spaanse burgeroorlog in de jaren dertig.

Ze onderscheiden zich van Spanjaarden die gebleven zijn, omdat ze meestal een niet Spaanse voornaam hebben. Trots als ze waren op hun nieuwe vaderland noemde Francisco Sanchez zijn zoon François en Luis Hernandez zijn dochter Louise.

Zo ook Marc Gomez die in 1954 in Rennes geboren werd uit gevluchte Spaanse ouders. Hij was heel lang een goede amateur die er ondanks zestig klinkende overwinningen niet in slaagde een contract te krijgen bij een aansprekende profploeg.

Bandenfabrikant Wolber had in 1982 zeker geen vedettenploeg, maar Gomez hapte toch toe toen hij een contract kreeg aangeboden. En zie het wonder geschiedde. Hij won in 1982 Milaan-San Remo en een jaar later werd hij Frans kampioen.

Vooral zijn zege in de Primavera zorgde voor opwinding zo niet verbijstering. Niemand kende de renner met die grote uilenbril dat hem het uiterlijk gaf van een wiskundestudentje.

Het was dan ook een vreemde Milaan-San Remo. Vanuit het vertrek gingen twaalf man er vandoor, bouwden een voorsprong op en keken vreemd op toen Gomez in zijn eentje kwam aansluiten na een lange solo. Het was een zware inspanning geweest en hij bleef lang tussen de wielen van de andere vluchters.

Het peloton met Moser, Saronni, De Vlaeminck en Raas als grote favorieten zou ze niet meer terugzien. Halverwege koers op de Turchino had de groep meer dan een kwartier voorsprong en Gomez bekende na afloop blij te zijn dat hij tot dan het tempo had kunnen volgen.

In de laatste dertig kilometer moest de een na de ander uit de kopgroep lossen tot er maar twee overbleven. De Franse tijdrijder en achtervolgingskampioen Alain Bondue en Marc Gomez. Het frêle mannetje had alle inzinkingen overleeft en als eerste begon hij aan de klim van de Poggio op vijf kilometer van de streep. Hij gaf een goede snok op het moment dat Bondue in de bocht weggleed over wat olie op het wegdek.

Gomez had een gaatje en dat stond hij niet meer af. Met tien seconden voorsprong op Bondue bereikte hij solo de Via Roma. Met slechts een verlegen armbeweging ging hij emotieloos over de finish alsof hij al dertig van dit soort klassiekers had gewonnen.

Het was achteraf het hoogtepunt van zijn carrière, hoewel hij nog tot 1989 beroepsrenner was en dankzij die ene dag in maart 1982 de grote ploegen voor het uitkiezen had.

Marc Gomez viert vandaag bij leven en welzijn zijn 63ste verjaardag.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 19 september 2017 9:00

Marc Gomez Eric Vanderaerden

In de 4e etappe van de Tour van 1983 kwam Gomez door een kamikaze actie van Eric Vanderaerden zwaar ten val op de wielerbaan van Roubaix. Hij werd afgevoerd met een gebroken dijbeen. Vanderaerden werd, zoals gebruikelijk in die tijd, niet bestraft voor zijn actie. Overigens heet Gomez na zijn overwinning in Milaan-San Remo diverse mooie resultaten geboekt. Hij won o.a. drie of vier etappes in de Vuelta.
Geplaatst door Piet van der Meer, 19 september 2017 09:57:28

Erelijst Marc Gomez

Marc Gomez zegevierde in de Vuelta inderdaad 3x!In 1982 in de 1ste etappe en in 1986 won hij de 2de en 20ste rit.
In 1983 werd hij Frans kampioen op de weg en in 1985 won hij de 1ste rit in de Ronde van Zweden en tevens eindwinnaar!
In 1988 won hij in Frankrijk ook nog Bordeaux-Cauderan.

Dus naast zijn absolute grootste zege in M-SanRemo,won hij toch nog meer mooie wedstrijden!
Geplaatst door HARRY HERMKENS, 19 september 2017 21:35:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web