Uit de ordners van Jan …

Gisteren won Lars Boom voor de tweede maal in zijn carrière de Tour of Britain, oftewel de Ronde van Groot-Brittannië. Een knappe prestatie van de Brabander en een goede gelegenheid om eens in de geschiedenis van de etappekoers te duiken. Een andere aanleiding is mijn recente bezoek aan het Hennie Kuiper museum in Denekamp.

Het stelt als museum op zich niet zoveel voor, maar er is voor de wat gevorderde wielerliefhebber heel veel interessants te bewonderen. Zoals de ongewassen wollen trui waarin Kuiper in 1983 Parijs-Roubaix won, prachtige bokalen waarmee hij op het podium stond na Milaan-San Remo in 1985 en de fietsen waarop hij Olympisch kampioen (1972) en wereldkampioen (Yvoir 1975) werd.

Een van de tentoongestelde items ging over de overwinning die Kuiper in 1972 boekte in de Britse ronde die toen nog The Milkrace heette. De koers bestaat sinds 1951 en het was toen een amateurwedstrijd, die The Daily Express Tour of Britain heette, georganiseerd door een groot Engels dagblad, niet ongebruikelijk in die tijd.

Onder die naam is de etappekoers vier maal verreden met uitsluitend Britse renners op de erepodia. In 1951 stond er een bekende naam als tweede op het schavot, namelijk Alec Taylor, volgens mij in 1967 de ploegleider van Tom Simpson, die de betreurde Brit na zijn door uitputting veroorzaakte val op de Ventoux weer op zijn fiets zette, in plaats van hem te verbieden verder te rijden.

The Daily Express Tour of Britain is in 1954 voor het laatst georganiseerd en in 1958 nieuw leven ingeblazen door The Milk Marketing Board (MMB) de hoofdsponsor, die het mogelijk maakte dat de ronde opnieuw kon worden georganiseerd als The Milk Race. MMB was het equivalent van het Nationaal Zuivel Bureau dat in ons land de campagne rond Joris Driepinter organiseerde.

Met in de jaren zestig en zeventig Nederlands succes. In 1969 en 1971 won Fedor den Hertog, in 1972 dus Hennie Kuiper, in 1973 Piet van Katwijk en in 1974 Roy Schuiten. In 1978 was er dan nog een fraaie zege voor Johan van der Velde, het grote talent dat in zijn eerste profjaar maar liefst drie etappekoersen won. The Milk Race was toen een open wedstrijd voor profs en amateurs.

De ronde is daarna nog drie keer van naam veranderd en heet nu dus weer Tour of Britain. Sinds het een pure profwedstrijd is, is de koers nog drie maal door een Nederlander gewonnen. In 2011 was dat Lars Boom, in 2014 Dylan van Baarle en dit jaar dus andermaal Lars Boom.

Op 10 juni 1972 werd Hennie Kuiper in Blackpool gehuldigd als winnaar van het algemeen klassement. De zege werd pas in de allerlaatste meters zeker. De tweede plaats in de slotrit, die een minuut bonificatie opleverde, bracht hem langs de Fransman Marcel Duchemin.

'Werkelijk, dat was zó fijn, ik heb me nog nooit zo gelukkig gevoeld. De spurt van mijn leven. Let wel, de spurt, niet de sprint, want dat leer ik toch nooit. Ik zal nooit een Leman of een Sercu worden, maar ik heb me wel gerealiseerd dat er een hoop te leren is', zegt het verslag in het blad Wielersport. 'De intensieve winterse conditietraining op Papendal heeft zijn vruchten afgeworpen.' 

De Nederlandse ploeg bestond in 1972 behalve Kuiper uit Cees Priem, Kees Bal, Jan Aling, Jo de Boer, Ben Koken en Henk Poppe. De Boer won twee ritten, Aling, Bal en Priem elk één. Nederland won ook de ploegentijdrit. Kuiper eindigde in de meeste ritten in de top tien en die regelmaat was voldoende voor de eindzege!

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 11 september 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web