ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het was me het weekje wel …

Met drie Nederlanders bij de eerste negen in de einduitslag van de Vuelta, een van de drie grote ronden, mogen we na de overwinning van Tom Dumoulin in de Giro toch wel de vlag uitsteken.

Nederland is weer een van de grote wielerlanden, zeker als we in de beoordeling meenemen dat Kelderman onnodig tijd heeft verloren toen ploeggenoot Barguil in de eerste week weigerde te helpen toen hij lek reed.

Hij zou anders waarschijnlijk op het podium hebben gestaan. Wout Poels eindigde als helper van Froome fraai op een zesde plaats en Kruijswijk is niet geheel fit aan de Vuelta begonnen, maar liet er een ijzersterke laatste week op volgen.

In de Tour of Britain is het ook Oranje wat de klok slaat, met ritzeges van Boom en Groenewegen en een levensgrote kans dat Lars Boom (foto) vanmiddag als eindwinnaar op de hoogste trede van het podium zal staan. Ik hoop dat van harte voor dit grote talent.

Het zal veel mensen ontgaan zijn, maar ook Olympia’s Tour is weer bezig. De koers die sinds mensenheugenis in mei is verreden, staat nu in september op de kalender en krijgt geen enkele aandacht van de pers.

Als bij Ajax Huntelaar last heeft van een lichte verkoudheid dan trekt De Telegraaf daar al gauw een halve pagina voor uit en in AD Sportwereld gaan alle alarmbellen af als Vilhena zijn fles waterstofperoxide kwijt is.

Behalve voor de grote ronden en de belangrijkste klassiekers heeft de pers geen enkele belangstelling voor het wielrennen. Ze is er natuurlijk niet om de sponsors te believen, maar zonder sponsors is het wielrennen ten dode opgeschreven.

Als het over doping gaat dan is de pers direct present. Zoals gisteren het schandalige interview met Peter Janssen, de nu 75-jarige sportarts, die in een ver verleden ploegarts van onder meer de PDM-ploeg was.

In de Volkskrant laat Janssen weten de Nederlandse dokter Fuentes te zijn geweest en vertelt gedetailleerd wat hij destijds allemaal heeft uitgespookt. Dat is enerzijds in de man te prijzen, in de winter van je leven schoon schip maken, om zonder schuldgevoelens op termijn de ogen te kunnen sluiten.

Erger vind ik het dat hij – net als Thomas Dekker in zijn gewraakte boek – allemaal namen gaat noemen. Vooral Leontien van Moorsel wordt door de wringer gehaald. Nadat eerst Monique Knol haar had beschuldigd, gooit Janssen de volledige vuile was naar buiten.

Hoe het zit met zijn beroepsgeheim, weet ik niet, maar het lijkt me dat artsen geen mededelingen mogen doen wat ze met hun patiënten (als je dat zo mag noemen) bespreken en uithalen.

Waarom de man dat doet is een raadsel. Aangenomen dat hij voor zijn toverkunsten door Van Moorsel en andere oud-renners die hij noemt, dik betaald is, dan moet het wel haast rancune zijn waarom hij zo natrapt.

Ik ben er vierkant voor dat wielrenners die betrapt worden zo hard mogelijk gestraft worden en dan bedoel ik voor de rest van hun leven uitgesloten van de wielersport in welke hoedanigheid dan ook.

De Nederlandse dopingautoriteit heeft echter al laten weten dat er geen stappen zullen worden ondernomen tegen Janssen, Van Moorsel en de andere genoemde oud-renners, omdat de misdrijven verjaard zijn.

Was dat niet zo, dan zou er zelfs reden kunnen zijn om Piet Moeskops postuum zijn wereldtitels af te nemen, omdat in zijn door Joris van den Bergh geschreven biografie Temidden der kampioenen staat dat hij in 1926 cocaïne heeft gebruikt om zijn vijfde wereldtitel te behalen.

Janssen kunnen ze niets meer maken, maar Van Moorsel zit er wel mee. Ze is publiekelijk afgeschminkt en ontmaskerd. Ondanks alle successen in de Vuelta en de Tour of Britain was het een droeve week voor de Nederlandse wielersport.

Foto 1: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 10 september 2017 12:00

Peter Janssen

Mooie analyse Fred.
Geplaatst door Jan Zomer, 11 september 2017 10:28:49

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web