ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 15 september …

Pierino Baffi was in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een heel goede coureur die twaalf jaar in het profpeloton reed. Hij was een snelle man die in de drie grote ronden totaal dertien etappes op zijn naam bracht.

Vijf in de Tour de France, vier in de Ronde van Italië en vier in die van Spanje. In 1958 won de Italiaan in één jaar ritten in alle drie de grote ronden. Drie in de Tour, één in de Giro en twee in de Vuelta.

Hij evenaarde daarmee het record van de Spanjaard Miguel Poblet die twee jaar eerder hetzelfde gepresteerd had door in de drie grote ronden in elk minstens een etappe te winnen.

Poblet won in 1956 één etappe in de Tour, vier in de Giro en drie in de Vuelta. In één jaar etappes winnen in alle drie de grote ronden is een record dat niet gebroken kan worden, maar alleen geëvenaard.

Dat gebeurde pas in 2003 toen Alessandro Petacchi vier keer een Touretappe won, zes keer een rit in de Giro en vijf keer in de Vuelta. Poblet, Baffi en Petacchi, drie mannen die deze prestaties leverden dankzij hun snelheid en tot in lengte van dagen recordhouder zullen blijven.

Qua inhoud stonden ze hun mannetje, want de drie grote ronden in één seizoen rijden is niet misselijk. Baffi reed in zijn carrière elf keer de Giro, zes keer de Tour en twee keer de Vuelta en hij reed ze op één na allemaal uit.

Weliswaar nooit met een toptien klassering in het algemeen klassement, maar voor een zestiende plaats in de Ronde van Italië van 1956 hoeft hij zich niet te schamen. In zijn tijd was Pierino allerminst een beschermd renner, zoals Petacchi dat later wel was. Tijdens een rit die Petacchi zou kunnen winnen, hoefde hij geen trap te veel te doen. Hij werd in zijn tijd de hele dag voorin gehouden tot de laatste kilometers.

Baffi daarentegen moest wel knechtenwerk doen, maar soms werd hij ook bediend door een gregario. Italiaans voor waterdrager, zoals op foto 2 te zien is. Giuseppe Pintarelli komt met een emmer water langs, waaruit Baffi zijn bidon kan vullen.

Pierino moet een sterke vent zijn geweest want zijn erelijst mag gezien worden. Hij is daarin wel overtroffen door zijn zoon Adriano, die prof werd in het jaar dat hij zijn vader verloor.

Dat was op 27 maart 1985. Pierino Baffi mocht maar 54 jaar worden.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 15 september 2017 9:00

Adriano Baffi

Dat Adriano Baffi zijn vader Pierino Baffi overtrof waag ik te betwijfelen. De oude Baffi won 13 etappes in de grote ronden, terwijl Baffi junior er “slechts” zes won en daar zat geen Touretappe bij. Adriano Baffi is vooral bekend geworden toen hij in de Ronde van Spanje van 1994 bij een massa sprint zijn kopman Mario Cipollini 1oo meter voor de finish de hekken in reed. Mooie Mario maakte een zware val, einde Ronde van Spanje voor hem. Baffi die Cipollini zag vallen, reed vervolgens juichend over de finish. Volgens mij betekende deze acte ongeveer het einde van de carrière van Adriano Baffi.
Vader Pierino Baffi behoorde tot de absolute wereldtop van de wegsprinters. In de Tour van 1958 won hij drie etappes. Grappig is wel dat in diezelfde Tour “strijkijzer” Gerrit Voorting in de etappe naar Duinkerken in een kopgroep van achttien de meestersprinters Baffi en Grackzyk wist te verslaan.
Geplaatst door Piet van der Meer, 16 september 2017 11:32:12

strijkijzer

Niemand zal beweren dat Gerit Voorting een snelheidsduivel was, maar Gerit heeft toch menig sprintje gewonnen als hij met een groepje vooruit was. Gerrit was een taaie en was vooral in zijn element als het zwaar was geweest. Dan kon hij er nog een aardige sprint uitpersen, terwijl de anderen kapot zaten.
Geplaatst door Michel van Vuren, 16 september 2017 14:23:04

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web