ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Van de boekenplank van Wim ...

ONZE VERSLAGGEVER SEINT ..

door Martin W. Duyzings

Bij dit alleraardigste boek is het al een leuk zoekplaatje om de sporters op het stofomslag te herkennen. Twee atleten, vijf voetballers en een wielrenner. Die wielrenner is Gerrit Schulte.

In de tijd dat dit boek verscheen – in 1949 bij de Boekerij in Baarn – stond Schulte als wereldkampioen achtervolging op het toppunt van zijn roem. Hij was het gezicht van het Nederlandse wielrennen.

‘Onze verslaggever seint’ is een zeldzaam boek dat vrijwel nooit ergens wordt aangeboden. Het gaat over beroemde sporters in de vorm van ontmoetingen, want een sportjournalist was toen nog een generalist. Hij schreef net zo makkelijk over voetballen als over schaken.

Martin W. Duyzings (1916-1997) schreef altijd in een soort enthousiaste spreekstijl. Het zijn persoonlijke impressies en omdat wielrennen een van de favoriete sporten van Duyzings was, komen er nog al wat wielrenners in voor.

Charles Pélissier en René Vietto bijvoorbeeld, verder Marcel Kint, Gino Bartali, Fausto Coppi. Ik doe maar een greep. Het zijn geen biografietjes maar persoonlijke impressies over de optredens van die mannen waar Duyzings bij is geweest.

Er staat ook een stuk in over Jan Lambrichs in de Ronde van Zwitserland en daar staat bijvoorbeeld in dat Lambrichs daar een dreigbrief kreeg. Toen al. De Limburger was destijds een gevreesde coureur en in Zwitserland en in de Vuelta een bedreiging voor de publieklievelingen. Niet zelden werd de Limburger onder politiebegeleiding naar de start gebracht.

Verder een stoet van beroemde sportlieden, zoals autocoureurs, voetballers, atleten, enzovoort. Jesse Owens, de zwarte atleet en meervoudig goudenmedaillewinnaar bij de Olympische Spelen van 1936, staat er bijvoorbeeld prominent in.

Het is een aardig boek met stukjes die we tegenwoordig columns noemen. Dat woord was toen nog niet bekend. Het werden beschouwingen genoemd, of cursiefjes, of mijmeringen. De grote meesters op dat gebied als Simon Carmiggelt en Godfried Bomans waren er toen net mee begonnen.

Het is, denk ik een verzamelbundel, van persoonlijke impressies en ontmoetingen die Duyzings eerder in zijn krant – de katholieke Maasbode, een al lang verdwenen dagblad – heeft gepubliceerd. De meeste dateren van voor de Tweede Wereldoorlog.

Er komen echter ook naoorlogse sporters in voor, zoals de Fransman Jacques Marinelli, een minuscuul mannetje die met de bijnaam la Perruche (de parkiet) door het leven ging. 

‘Onze verslaggever seint’ is een in linnen gebonden boek met een papieren stofomslag en het omvat 206 pagina’s. Wie het boek op Marktplaats of bij het antiquariaat tegenkomt, adviseer ik het direct te kopen. Het is het geld zeker waard.

Door Fred van Slogteren, 7 september 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web