ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de wasserette van Henk …

Deze trui heb ik ooit van Nico Been gekregen. Dat was in de jaren zeventig een bekende renner. Niet van het grote werk als de Tour en de klassiekers, want Nico reed als prof voornamelijk criteriums en verder stond hij bekend als stayer.

In die laatste discipline was hij geen topper, want hij reed in de tijd van Cees Stam, meervoudig wereldkampioen stayeren. Dat betekende dat Nico in die jaren meestal voor de tweede plaats reed.

Maar in 1975 was Stam er door een knieblessure bij het Nederlands kampioenschap niet bij. Dat betekende dat Nico Been uit het Drentse Dalen ineens de belangrijkste kandidaat was om Nederlands kampioen te worden.

Hij was in 1973 al als derde geëindigd achter Cees Stam en Piet de Wit en een jaar later was hij tweede achter Stam. De verwachting dat hij in 1975 als de grootste favoriet voor de titel van start ging, was dus heel reëel.

Maar er was nog een deelnemer gebrand op de titel en dat was Fred Rompelberg, van wie altijd werd gefluisterd dat hij als bemiddelde aannemer nog wel eens met flappen strooide om hier en daar een wedstrijdje te winnen. Iets wat Fred altijd met klem heeft ontkend.

Die geruchten waren voor de wielerverslaggever van de Volkskrant aanleiding om al voor het einde van de kampioensstrijd zijn verslag naar de redactie door te bellen. De krant moest op de persen, vandaar.

De koppensneller zette er in grote haast de kop boven: Rompelberg koopt titel. Het zorgde voor een van de grootste canards in de geschiedenis van de journalistiek, want niet Rompelberg werd kampioen, maar Nico Been.

Rompelberg was vanuit Maastricht naar Utrecht gekomen om te winnen en had een bus vol supporters meegenomen om hem in Stadion Galgenwaard (het oude stadion met een betonnen wielerbaan) naar de titel te juichen.

Het verhaal heeft slechts in de eerste editie van de krant gestaan, want het werd na afloop van de titelstrijd direct gewijzigd en met de juiste informatie werd de tweede editie gedrukt.

Een mooi verhaal over Nico Been, een bescheiden renner die na zijn wielercarrière naar Italië trok om aan het Gardameer een bungalowpark te beginnen. Of hij dat nog doet, weet ik niet, want hij zal inmiddels ook wel in de zeventig zijn.

Ik heb ook vernomen, maar niet uit erg betrouwbare bron, dat Nico de vader is van José Been, die vrolijke dame die op Eurosport verslag doet van wielerwedstrijden. Ze is nu dagelijks te horen als verslaggeefster in de Ronde van Spanje.

Altijd samen met een oud-renner en de combinatie van José en Karsten Kroon mag er zijn. José heeft veel verstand van wielrennen en van de renners en door haar uitstekende voorbereiding, maakt ze maar zelden een fout en valt nooit stil.

Als Nico haar vader is, dan mag hij best trots zijn op z’n dochter. Zoals ik dat ben op zijn truitje.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 6 september 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web