Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 13 september …

De Schot Robert Millar was in de jaren tachtig en negentig een heel goede coureur. Hij was zestien jaar beroepswielrenner en in die periode reed hij voor zes verschillende ploegen, waaronder Panasonic van Peter Post en TVM van Cees Priem.

Hij heeft niet heel veel gewonnen, want als specifieke klimmer waren niet veel wedstrijden geschikt voor hem. Voor de grote ronden kwam hij net iets te kort. Wel won hij kleine etappekoersen als de Ronde van Catalonië en de Dauphiné Libéré.

Zijn tweede plaatsen in de Giro en de Vuelta zijn natuurlijk prachtige klasseringen, maar hij is toch nooit als een echte favoriet gezien voor een eindzege. Dat kwam ook door zijn wat introverte persoonlijkheid.

In meerdere opzichten was en is Robert Millar een buitenbeentje. In de eerste plaats was hij een echte klimmer uit een land dat voor hem – bij mijn weten - nooit klimmers van betekenis heeft voortgebracht.

En dan bedoel ik niet Schotland, maar Groot Brittannië, waar Schotland deel van uitmaakt. In de tweede plaats was hij een aparte omdat hij vegetariër was (of is). Tot grote ergernis van Peter Post die twee jaar zijn baas was.

Zijn laatste wapenfeit in het anders zijn dan anderen, dateert van recenter datum. In juli van dit jaar liet hij via een persbericht weten dat de geslachtsverandering waar hij al een aantal jaren mee bezig was, is voltooid en hij voortaan door het leven gaat als Philippa York,

Toen jaren geleden de eerste berichten kwamen dat Robert Millar regelmatig verkleed als vrouw werd gezien, was dat aanleiding voor veel hilariteit in de wielerwereld. Er werden grappen over gemaakt.

Zelfs Joop Zoetemelk had er een mening over: “Dat had hij eerder moeten doen, want bij de vrouwen had hij vast veel meer gewonnen.”

Pippa York is nog steeds actief in de wielerwereld. Als journaliste. Ze geeft commentaar bij wielerwedstrijden voor ITV4, samen met Chris Boardman en David Millar.

De laatste becommentarieerde het nieuws met gespeelde opluchting en zei: “Gelukkig, nu wordt ik niet meer met Robert aangesproken.” Om er direct op te laten volgen: “Pippa York is een van de beste Britse wielrenners ooit!”

Pippa York, voorheen Robert Millar, viert vandaag haar 59ste verjaardag.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 13 september 2017 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web