ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de ordners van Jan …

Je zult maar moeten kiezen bij de vraag wie sportman of sportvrouw van het jaar verdiend te worden. Om maar niet te spreken wie sportploeg van het jaar zou moeten worden. Dan heb je het, zeker wat de sportende vrouwen betreft, heel erg lastig.

Vrouwen vormen nadrukkelijker dan ooit het gezicht van sportland Nederland. Om maar even wat recente winnaressen te noemen: Ranomi Kromowidjojo, Dafne Schippers, Ireen Wüst, Sanne Wevers, Marianne Vos, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten.

Ook in de teamsporten doen de meiden het beter dan de mannen, denk aan de oranje voetbal-, handbal-, hockey- en volleybalteams die anno 2017 van een ongekend hoog niveau zijn. Je krijgt de lach bijna niet van je gezicht.

De overheersing van Nederlandse vrouwen is niet iets van de laatste maanden. Naar de Zomerspelen in Rio 2016 vaardigde Nederland voor het eerst meer vrouwen af dan mannen: 135 om 107. Sinds 2000 wordt meer dan de helft van de Nederlandse sportmedailles gewonnen door vrouwen.

Gisteren eindigde in Sittard de twintigste editie van de Boels Rental Ladies Tour en ook op die koers hebben de behaalde successen zijn weerslag. Sinds dit jaar maakt de koers deel uit van de UCI Women’s World Tour.

Een prachtige waardering voor de organisatie maar ook voor al die Nederlandse vrouwen die de wielersport met hun successen zo in het brandpunt van de belangstelling hebben gezet. De Boels Rental Ladies Tour is een vaste waarde op de vrouwenkalender sinds de start in 1998.

De naam van Annemiek van Vleuten, de winnares van 2017, zal op de erelijst niet misstaan, want de vijf vorige edities werden gewonnen door Chantal Blaak, Lisa Brennauer, Evelyn Stevens, Ellen van Dijk en Marianne Vos. Vos won de wedstrijd maar liefst vier keer.

Op de site schrijft voorzitter Thijs Rondhuis: ‘We zagen de aanvraag van de WorldTour-status als een logische stap in de ontwikkeling van deze wedstrijd, die al jaren een zeer sterk bezet deelnemersveld kent. Het honoreren van onze aanvraag zien we dan ook als erkenning van de UCI voor onze status.’

Verder schrijft Rondhuis: ‘Voor de wedstrijden uit de Women's WorldTour worden de beste twintig ploegen van de UCI-ranglijst automatisch uitgenodigd, wat een nog grotere uitstraling van de Boels Rental Ladies Tour zal bewerkstelligen.’

Foto 2: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 4 september 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web