Het was me het weekje wel …

Ik heb de afgelopen dagen met verbazing en voldoening naar die Wilco Kelderman zitten kijken. Ik had eerlijk gezegd niet zo veel met die jongen. Hij werd in 2012 als neoprof gepresenteerd als een grote belofte.

Al gelijk in dat eerste jaar deed hij inderdaad opmerkelijke dingen, werd in 2014 zevende in de Giro en veertiende in de Vuelta en zakte daarna een beetje weg. Blessures en pech verhinderden een verdere doorbraak, leek het.

Hij had de pech dat zijn opkomst parallel liep aan die van Tom Dumoulin, die als talent misschien niet groter is, maar als mens zoveel meer uitstraalt. Daar kon Wilco met z’n babyface niet tegenop.

Hij leek opgelucht toen hij dit voorjaar werd aangewezen als knecht voor Dumoulin in de Giro en ik concludeerde dat hij niet de vedette ging worden, zoals dat in zijn eerste profjaar verwacht werd.

Maar de afgelopen week heeft alles veranderd. Als kopman naar de Vuelta afgevaardigd, leek het er in de eerste week niet in te zitten. Maar toen Barguil als bergkoning van de Tour, arrogant weigerde zijn wiel af te staan, zagen we plots een heel andere Kelderman.

Hij vloekte, sloeg met zijn vuist op tafel over het schenden van de afspraak. De ploegleiding ging vierkant achter hem staan en stuurde de Fransman naar huis. Niemand is belangrijker dan de ploeg, is de filosofie bij Sunweb.

En nu staat Wilco op de derde plaats in het klassement. Als hij vandaag in de koninginnenrit heel blijft en geen tijd verliest, dinsdag een goede tijdrit rijdt en zaterdag de Angliru overleeft dan kan hij volgende week zondag in Madrid zomaar op het podium staan.

Wat een weelde voor ons land. In één jaar de overwinning in de Giro d’Italia en een podiumplaats in de Vuelta a España. Met ook nog twee ritzeges in de Tour de France mogen we in december aanstaande, het jaar 2017 met gouden letters in de wielerhistorie bijzetten.

Al die successen, laten we dat niet vergeten, zijn het gevolg van het Rabobank Wielerplan dat Jan Raas in 1996 neerzette. Het had niet direct succes, want er waren toen geen renners goed genoeg om het tij direct te keren. Bovendien hadden we nog jaren te maken met een omvangrijk dopingprobleem, waar de wielersport bijna aan ten onder ging. Maar nu komt ons land ieder jaar weer een stukje dichter bij de top. Niet met één of twee renners, maar met een hele generatie, want 

De vraag is echter wat er na het afhaken van Rabobank in 2016 voor in de plaats is gekomen. Vooralsnog niets. Het vele geld om verder te gaan op de ingeslagen weg om al in een vroeg stadium talent op te leiden, is er niet.

Er is geen kapitaalkrachtige sponsor meer die met een langetermijnvisie in de wielersport wil stappen om het talent op te leiden dat over een jaar of vijf à tien het stokje van de lichting Gesink, Mollema, Kruijswijk, Poels, Dumoulin, Kelderman, enzovoort moet gaan overnemen.

En er is er al weer eentje op komst, want van die Sam Oomen word ik heel vrolijk. Dat jochie rijdt gewoon met de Froomes en de Nibalis mee, alsof hij al een gelouterde prof is. Dat hij gisteren door ziekte moest uitvallen, is jammer, maar slechts een incident.

We gaan nog mooie tijden beleven, slogblogvrienden. Maar dan?

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 3 september 2017 10:00

Wout Poels uitzondering

Dat al die genoemde talenten van het RaboWielerplan komen is mooi.Echter Wout Poels is hier een uirzondering,want hij heeft nooit bij een of ander Wielerplan of Rabo gebeuren aangehaakt.Hij is gewoon ook een super talent,dat zijn eerste schreden zette bij P3Transfer,later Vacensoleil!
Er is wel vaak geprobeert om Wout ook bij de Rabo te betrekken,via o.a.Frans Maassen,maar Wout is altijd en vol overtuiging,zijn eigen weg blijven trekken!
Geplaatst door HARRY HERMKENS, 03 september 2017 10:32:41

golfbeweging

Dat Wout nooit bij Rabobank heeft gereden is mij bekend, maar je moet mijn verhaal breder zien. De aanpak van Rabobank heeft een golfbeweging veroorzaakt met gevolgen voor de hele Nederlandse wielrennerij. Neem bijvoorbeeld het werk van een man als Han Vaanhold, die in de geest van de Rabo-aanpak te werk is gegaan. Bij P3Transfer is dat ongetwijfeld ook zo geweest.
Geplaatst door Fred, 03 september 2017 11:10:28

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web