Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 11 september …

Lucien Buysse, de Tourwinnaar van 1926, heeft zich onsterflijk gemaakt in één etappe. Ik schreef daar al eens over toen de Tour de France weer eens het Pyreneeënstadje Luchon aandeed.

Buysse was een sterk coureur die de Tour vaker had kunnen winnen, als hij zijn eigen race had mogen rijden. Dat was in die tijd echter niet het geval, want hij moest zich schikken naar het ploegbelang.

De Fransman Henri Pélissier en de Italiaan Ottavio Bottecchia waren de kopmannen van Den Kleinen (zijn oudere broer Marcel was Den Grooten). Die reed als meesterknecht voor het fietsenmerk Automoto.

Bottecchia sprak alleen maar Italiaans en Buysse alleen maar Vlaams, maar ze begrepen elkaar wonderwel. ‘Kan je hem aan in de sprint? vroeg Lucien meer met zijn handen dan met woorden. Ottavia trok de schouders tot tegen zijn oorlellen: Kweenie, in het Italiaans.

Dan nemen we geen enkele risico, legde Lucien in gebarentaal uit en Ottavio knikte en Den Kleinen zag hem knipogen. Zo wordt de tekstloze samenwerking beschreven in het boek Gouden Lucien Buysse van Jan Cornand.

Lucien is een van de elf Buysse’s (allemaal familie) uit Wontergem, die de wielersport heeft beoefend en veruit de meest succesvolle.

Eigenlijk was Buyze de familienaam, maar een verschrijving van een ambtenaar van de Burgerlijke Stand zorgde er voor dat de naam ietsjes werd veranderd.

Na zijn carrière werd Lucien uitbater van een staminee in Petegem. Café Aubisque stond er op de gevel en tot op hoge leeftijd was de goedlachse, immer vrolijke Tourgigant er een voortreffelijk gastheer.

In 2003 werd ter nagedachtenis aan deze grote Vlaamse coureur een standbeeld onthuld in Deinze. Den Kleinen overleed op 87-jarige leeftijd op 3 januari 1980.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 11 september 2017 9:00

Lucien Buysse

De Tour van 1926 was met zijn 5745 kilometers de langste Tour ooit.
Voor hen die willen weten wat Lucien Buysse en 216 andere wielrenners van 20 juni tot en met 18 juli 1926 in deze Tour allemaal hebben moeten doorstaan, Koos Schwartz schreef hierover het boek "De langste Tour, hoe Lucien Buysse de Ronde van 1926 won" (De Muur nr.55).
Geplaatst door Ad Liesker, 14 september 2017 14:24:31

Lucien Buysse 2

Nog completer is het boek Gouden Lucien Buysse waarin die Tour uitvoerig wordt beschreven aan de hand van de herinneringen van Buysse zelf, en verder zijn hele leven wordt verteld.
Geplaatst door Michel van Vuren, 14 september 2017 18:37:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web