Uit de wasserette van Henk …

Ik ben fotograaf van beroep en mijn hobby is het verzamelen van wielertruitjes. Als ik een ander beroep had gehad dan zou ik natuurlijk veel minder truitjes hebben, want ik zit al jaren dicht bij de bron.

Als fotograaf heb ik in de loop der jaren duizenden wielerfoto’s gemaakt. Daardoor ken ik veel renners en rensters in binnen- en buitenland. Vroeger moest ik er om vragen, soms zelfs bedelen, maar die tijd is voorbij.

Ik ben door mijn truitjes zo bekend dat de coureurs en oud-coureurs ze me komen brengen. Als ik thuis kom en er hangt een plastic tasje aan de deurknop dan weet ik het al. Ik heb er dan weer één of twee of meer.

Ook dit truitje heb ik zo gekregen. Ik was voor een fotosessie voor een boekje over de Campina Ronde van het Groene Hart bij Tinus thuis en toen het fotowerk gedaan was, kwam ze met deze zeldzame trui aandragen.

Het Olympische shirt. En die had ik nog niet, want hoeveel Olympische kampioenen heeft Nederland nou helemaal gehad in meer dan een eeuw. Ja, twee keer de 100 kilometer ploegentijdrit en dat tikt lekker aan, want dat zijn acht man.

En verder: Maurice Peeters in 1920, Ko Willems in 1924, Leene-Van Dijk in 1928, Jacques van Egmond in 1932, Arie van Vliet in 1936, Hennie Kuiper in 1972, Monique Knol in 1988, Marianne Vos in 2008 en 2012 en Anna van der Breggen in 2016.

Ik weet ook niet of ze vroeger wel een aparte trui uitreikten als je goud won. Ik heb gehoord dat Van Egmond er één had, maar verder? In ieder geval heeft Tinus met drie in 2000 en één in 2004 net zo veel gouden medailles als Zoetemelk, Den Hertog, Pijnen en Krekels samen.

Leontien heeft ook nog een zilveren en een bronzen medaille. Ze is de koningin van de spelen, die zelfs Fanny Blankers-Koen heeft overtroffen.

In aantal medailles dan, want Fanny haalde haar vier gouden plakken op één Olympisch toernooi en Tinus had er twee voor nodig. Maar dat is van minder belang.

Tinus heeft de Fanny Blankers-Koen Trofee gekregen voor haar hele carrière en dat is de erkenning dat ze tot de allergrootste Nederlandse sporters uit de Nederlandse sportgeschiedenis wordt gerekend.

Foto 1: © Henk Theuns
Foto 2: © Cor Vos

Door Henk Theuns, 30 augustus 2017 10:00

olympische truien

Er zijn wel foto's (ook op internet) van de Olympische kampioenen 184 op het onderdeel ploegentijdrit van 1964 in Tokio. Waar de Nederlanders zijn gehuld in een Olympische kampioentrui. Een witte trui met de 5 Olympische ringen.
Geplaatst door marcoV, 30 augustus 2017 10:32:18

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web