ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 4 september …

Toen Peter Post nog actief wielrenner was wilde de grote zesdaagsenspecialist graag eens de Tour de France rijden en hij achtte zich zelfs niet kansloos voor de eindzege.

‘Je bent als renner geen renner geweest, als je de Tour niet hebt gereden’, zei hij eens in een interview. Welaan Jef Schils heeft nooit de Tour gereden, maar hij was wel degelijk een knappe renner.

Eentje met een heel behoorlijke erelijst, waarop onder meer het kampioenschap van zijn land in 1952 op stond en Parijs-Tours in 1953, waarin hij in de slotfase afrekende met de fameuze Zwitser Ferdinand Kübler.

Jef had niks te zoeken in de Tour, want hij moest het vooral hebben van de laatste meters en de tijd dat een ploeg om een sprinter werd gebouwd, was nog ver weg.

In plaats van koersen te rijden waarin hij toch geen eer kon behalen, reed Jef Schils honderden kermiskoersen, klassiekers en semi-klassiekers en kleine rondritten. Als het maar vlak was.

Hij behaalde ruim honderd overwinningen en bijna allemaal in de sprint. Een uitzondering was zijn zege in de Omloop van de Vlaamse Gewesten in 1957.

Voor de verandering was Jef in de finale alleen vooruit toen hij merkte dat zijn velo niet goed meer spoorde. Kaderbreuk. Wat te doen in het zicht van de zege?

Auto’s met reservefietsen waren toen nog niet in de buurt en daarom speurde Jef in het publiek naar een koersfiets, maar er was er geen een te zien. Plots zag hij een postbode staan met een degelijke herenfiets.

Hij schoot als de wiedeweerga uit de toeclips liet zijn fiets vallen en greep het zwarte rijwiel uit de handen van de verbijsterde brievenbesteller. Zo kwam hij winnend over de streep.

Het was geen gezicht, maar de overwinning telde wel. In de Tour is dat trouwens ook wel eens voorgekomen. Ik meen dat Henk Faanhof in 1952 eens een etappe heeft uitgereden op een veel te kleine damesfiets.

Jef Schils is na zijn wielerloopbaan een fietsenwinkel begonnen. Hij overleed op 3 maart 2007 op 75-jarige leeftijd.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 4 september 2017 9:00

Jo de Roo op een damesfiets

Jo de Roo heeft ook ervaringen met het rijden op een damesfiets in een wielerkoers. Op de eerste dag van de Tour van 1960, zijn debuut in de Tour, had hij zowel in de ochtendetappe als in de middagrit het geluk niet aan zijn zijde. In de eerste (halve) etappe Rijssel-Brussel zat hij aanvankelijk in de beslissende ontsnapping met o.a. Wim van Est, Martin van der Borgh, Piet Damen, Gastone Nencini e.a. , maar een lekke band wierp hem terug. In de middag etappe, een tijdrit, brak zijn voorvork. De volgwagen had alleen reserve wielen bij zich, geen complete fietsen of voorvorken. Jo de Roo kon in eerste instantie zijn weg vervolgen op een damesfiets (volgens ooggetuigen zat daar een kinderzitje op, in de loop van de jaren werd het verhaal steeds sterker en zat er een peuter in het kinderzitje) enkele meters verder kreeg hij de veel te kleine racefiets van een fietstoerist. De eerste Tourdag en de eerste Tour bracht geen succes voor Jo de Roo. In latere jaren zou hij zich revancheren.
Geplaatst door Piet van der Meer, 04 september 2017 10:59:06

Jo de Roo op een damesfiets

Mooi verhaal, maar is dit waar gebeurd? Over Dries van Wijhe deed ooit ook zo'n verhaal de ronde. Ik was er niet bij...............
Geplaatst door Jan Quax, 04 september 2017 11:30:28

nogmaals Jo de Roo

Jan, dat Jo de Roo op een damesfiets reed in de Tour is waar gebeurd. Van dat mandje en het kind is er later bij verzonnen. Zie onderstaand verslag.

Dagblad Het Binnenhof over het 2e deel van de 1e etappe

Wim van Est reed tijdrit als jonge leeuw
Noodkreet de Roo: “Koninkrijk voor fiets”

Ook tijdens het tweede deel van de eerste etappe, de rit tegen het uurwerk, heeft de pech de Nederlanders nog een tijd achtervolgd. Nu waren Jo de Roo en Jaap Kersten de slachtoffers. Op 13 km voor de finish brak Jo de Roo voor de vierde maal in dit seizoen zijn vork. Hij reed met de moed der wanhoop door, wetende dat de volgwagen hem alleen maar aan een nieuw wiel kon helpen. De inwendige breuk maakte de fiets onberijdbaar en toen hij steeds heviger begon te slingeren stapte hij af. “Een fiets, een fiets, wie heeft er voor mij een fiets” schreeuwde de Roo. Nog geen halve minuut later zat de renner uit Schore op een damesfiets. Na nog geen 20 meter gereden te hebben,bood een Belgische toeschouwer hem zijn rijwiel aan.
Wim van Est is met zijn 37 jaar dan wel de oudste van de gehele rennerskaravaan, maar hij blijkt nog over de vechtlust van een jonge leeuw te beschikken. Hij heeft op deze eerste Tourdag op bijzondere wijze van zich afgebeten, met als resultaat een vierde plaats in het algemeen klassement.
Geplaatst door Piet van der Meer, 04 september 2017 14:29:10

Henk Faanhof

In de Tour van 1952 heeft Henk Faanhof na pech de laatste honderd kilometer van een etappe van bijn 300 km. uitgereden op de reservefiets van Jacques Marinelli. Henk was een lange vent van tegen de 1.90 en Marinelli een dreumes van iets meer dan anderhalve meter. Henk kwam op tijd over de finish en heeft die Tour ook netjes uitgereden.
Geplaatst door Fred, 04 september 2017 14:39:27

gewone fiets

Het verhaal van Dries van Wijhe dateert uit 1980. Kranten uit die tijd vermeldden dat Van Wijhe in de wielerronde van Kampen op een gewone fiets had gereden. Van Wijhe had al een ronde voorsprong op de rest, maar raakte een paar ronden voor de finish betrokken bij een valpartij en kon niet meer verder op zijn koersfiets. Op een gewone fiets heeft Van Wijhe toen een ronde meegekoerst, om daarna op zijn racefiets de wedstrijd uit te rijden ... en alsnog te winnen. Dat het om een damesfiets ging, met kinderzitje én kind is er ook pas later bij verzonnen.
Een paar jaar eerder kreeg Bas van Lamoen materiaalpech in de laatste kilometer van de amateurklassieker de Vierstromenlandronde. Op een gewone fiets is Van Lamoen toen toch nog als derde geëindigd. Oud-renner Ben Libregts heeft de bijbehorende foto op zijn blog staan: https://www.halloheusden.nl/artikelen/artikel/2013/02/het-rijke-vlijmense-wielerleven-36/
Geplaatst door Ad van der Linden, 05 september 2017 09:42:38

Winnen op een damesfiets !

De 1e Ronde van Pijnacker werd op 28 Juni 1952 gehouden voor Nieuwelingen, was getuige dat Karel Hamelink deze wedstrijd won, was alleen uitgelopen , en had een lekke band in de laatste ronde, greep een willekeurige damesfiets, die op het trottoir stond en kwam daarmee als winnaar over de meet. als een goede 2e kwam op een halve ronde Michel Stolker over de finishlijn. Deze wedstrijd werd georganiseerd door RK Wielrenclub "Olivio " de eerste zes van deze wedstrijd waren:
1. Karel Hamelink - den Haag. in de tijd van 1 uur 30 min. 34 sec., over de 56 km. wel met vast verzet !
2. Michel Stolker - Zuilen.
3. Wim den Outer - Rotterdam
4. J. Kaptein - Lisse.
5. Piet van der Marel- Maasdijk.
6. Jan van Vliet- Rotterdam.
Deze gegevens heb ik ontleent, uit foto Koos- Wieler archief, waarin heel veel kan worden terug gevonden !
Geplaatst door Theo ten Dam, 12 september 2017 00:43:55

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web