ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de wasserette van Henk …

In de Ronde van Spanje zit de leiderstrui van het puntenklassement vandaag om de schouders van Matteo Trentin van de tot nu toe zo succesvolle QuickStep-ploeg. 51 jaar geleden droeg onze landgenoot Jos van der Vleuten die trui. Deze!

Of Trentin er in slaagt het kleinood naar de finish in Madrid te brengen weten we over een kleine drie weken, maar Jos slaagde er toen wel in. Overigens niet in Madrid, maar in de Baskische havenstad Bilbao waar toen de Vuelta eindigde.

In dat puntenklassement eindigden vier Nederlanders bij de eerste zes. Gerben Karstens werd tweede, Henk Nijdam vierde en Jo de Roo zesde. In het algemeen klassement werd Kees Haast achtste en Van der Vleuten zeventiende.

Ze behoorden allemaal tot de Nederlandse formatie Televizier-Batavus onder leiding van ploegleider Kees Pellenaars. Het waren overigens geen Batavus-fietsen waar de heren op reden, want de Friese rijwielfabriek had nog geen race-afdeling toen ze als materiaalsponsor met De Pel in zee ging. Daarom werden de fietsen op maat gemaakt door Japer ‘Jabo’ Bouma.

Succesvoller zal een Nederlandse ploeg in een grote ronde zelden zijn geweest, want er werden ook nog eens negen etappes gewonnen. Karstens en Nijdam wonnen er elk drie, Haast twee en De Roo één. Van der Vleuten haalde echter de meeste punten vanwege een grote regelmaat.

Joske kwam uit Mierlohout en stond in zijn actieve jaren bekend als een meesterknecht. Een sterke beer die in de koers altijd graag en hard werkte voor de kopmannen die hij moest dienen.

Pas na zijn carrière ging hij zich afvragen waarom mannen als Jan Janssen en Jo de Roo wel bekend bleven en nog regelmatig interviews moesten geven over hun prestaties van toen, terwijl hij zachtjes in de vergetelheid was geraakt.

Het lot van de knecht, maar Jos vond dat toch niet eerlijk. Daar had hij volkomen gelijk in, maar je moet dat niet zelf zeggen. Dat moeten anderen doen en als die dat achterwege laten, dan heb je maar te berusten in het lot.

Het lot van de vergeten knecht die in 1966 de groene trui won in de Ronde van Spanje.

Foto 2: archief T&T Tekst & Traffic

Door Henk Theuns, 23 augustus 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web